Šrámek: Brusel místo zemědělství podporuje cyklostezky. Farský odsoudil dotace agrobaronům

Kandidáti do Evropského parlamentu Pavel Šrámek (za Svobodné) a Jan Farský (STAN)

Farský a Šrámek debatovali o zemědělství

Brusel dotuje neproduktivitu v podobě zatravňování a cyklostezek, místo aby více podpořil výrobu potravin, kritizoval přístup EU kandidát do evropského parlamentu Pavel Šrámek (za Svobodné) ve vysílání CNN Prima NEWS. Místopředseda STAN Jan Farský vedle toho negativně hodnotil dotace pro agroholdingy. Podporovat jejich vysoké zisky z veřejných zdrojů je podle něj nesmyslné. Zemědělci ve středu svými protesty opět komplikovali dopravu v regionech.

Kandidáti do evropského parlamentu Farský a Šrámek se neshodli na přístupu k malým zemědělcům. Zatímco podle Šrámka nevytvářejí prakticky žádná pracovní místa, Farský je hájil s tím, že právě zapojením členů rodiny do farmaření podporují zaměstnanost. Zároveň vyzdvihl jejich přístup k obhospodařované půdě, o kterou se podle něj starají ohleduplněji než velké podniky, protože si jsou vědomi, že ji předají svým potomkům.

ČTĚTE TAKÉ: Hnutí ANO zvažuje svolání další mimořádné schůze. Vadí jim mlčení Fialy o kampeličce

„Dotace jsou letos nižší, náklady naopak rostou. Je potřeba přehodnotit celou strategii zemědělské výroby, mají zemědělci pracovat na poli, nebo stavět cyklostezky?“ položil řečnickou otázku Šrámek. Zároveň konstatoval, že středně velcí farmáři jsou základem českého zemědělství. „Potřebují nejvíce pomoci. Podpora neproduktivity je však současnou politikou Bruselu,“ dodal bývalý poslanec za ANO a současný expert na zemědělství za Svobodné.

Farský je oproti tomu přesvědčen o nutnosti více podporovat nejmenší zemědělské podniky a naopak omezit dotační podporu pro největší hráče na trhu. „Agroholdingy zneužívají dotační systém. Dotace by měly přinést rovnováhu a zejména pomoci malým a znevýhodněným subjektům. Zároveň bychom měli zásadně snížit byrokracii,“ dodal místopředseda hnutí STAN.

Obilí z Ukrajiny a Green Deal

Ohledně často skloňovaných dovozů obilí z Ukrajiny se oba politici shodli, že v dovozech z válkou zmítané země příčina hlavního problému není. Za negativní označili spíše import z třetích zemí celkově, kde produkce obilí nepodléhá žádným regulacím. Cena obilí na globálních trzích kvůli tomu klesá a evropští zemědělci jsou z toho důvodu podle nich nuceni prodávat za nevýhodných podmínek. „České obilí je kvůli tomu neprodejné. Plné sýpky českých zemědělců budou před žněmi problém,“ varuje Šrámek.

Farský zároveň v debatě obhajoval dohodu Green Deal, která podle něj zajistí zachování současné kulturní krajiny i pro další generace. „Protestující proti Green Deal nemají jasnou agendu. Ceny obilnin jsou globálně určované. Je potřeba hlídat svoji krajinu a biodiverzitu. Zachovat úrodnou půdu, o tom je Green Deal,“ je přesvědčen Farský.

Debata obou uchazečů o křeslo v Evropském parlamentu se uskutečnila na pozadí další protestní akce zemědělců v Česku, kteří svými traktory od středečního rána komplikovali dopravu v regionech a u hraničních přechodů s Polskem a Německem. Protestní akce organizovala Agrární komora ČR. Nesouhlasné akce zemědělců v posledních měsících probíhají po celé Evropské unii.

Tagy:
zemědělství Ukrajina dotace Jan Farský Brusel Zelená dohoda pro Evropu obilniny Pavel Šrámek