Baldwin ignoroval zásadní pravidlo, má jasno bezpečnostní expert. Vypadá to pro něj špatně

Americký herec Alec Baldwin

Detaily v případu střelby Baldwina

Herec Alec Baldwin, který při natáčení filmu Rust nešťastnou náhodou zabil hlavní kameramanku, by nikdy neměl mířit na jiného člověka, i kdyby se domníval, že je to bezpečné. Řekli to hollywoodští odborníci na bezpečnost deníku The New York Post. Podle právních expertů bude Baldwin nyní pravděpodobně čelit řadě právních problémů, včetně možného obvinění z trestného činu.

Třiašedesátiletý Baldwin ve čtvrtek na natáčení filmu Rust v Santa Fe vystřelil z rekvizitní zbraně, která zabila dvaačtyřicetiletou Halynu Hutchinsovou a zranila režiséra filmu Joela Souzu. „Ať už je zbraň nabitá, nebo ne, nikdy se nemíří na jiného člověka,“ řekl deníku The New York Post hollywoodský odborník na střelné zbraně Bryan Carpenter ze společnosti Dark Thirty Film Services.

Z bezpečnostních důvodů se všemi ostrými střelnými zbraněmi používanými při televizních a filmových produkcích obvykle míří na atrapu, nikoli na vybavení, herce nebo štáb, poznamenal Carpenter, jehož firma se sídlem v New Orleans pracovala na natáčení desítek televizních a filmových produkcí. „I když nejsou zbraně nabité, chovejte se k nim, jako by byly,“ dodal.

Kdo nese odpovědnost?

Bývalý filmař a exčlen amerického národního střeleckého týmu Peter Lake svalil vinu na Baldwina. „Alec Baldwin nese odpovědnost na všech úrovních. Vypadá to pro něj velmi špatně. Kapitán Titaniku měl alespoň tolik rozumu, že šel ke dnu s lodí,“ sdělil Lake.

Baldwinovi mělo být řečeno, že je bezpečné používat rekvizitní pistoli několik minut předtím, než vystřelil náboj, který smrtelně zasáhl Hutchinsovou. Žena byla za monitorem kameramana a dívala se mu přes rameno. Režisér Souza stál za nimi.

Asistent režie Dave Halls nevěděl, že ve zbrani je ostrý náboj, a když ji dával Baldwinovi, oznámil, že jde o „chladnou zbraň“, uvádí se v soudních dokumentech. Přesto může Baldwin čelit vážným právním problémům, včetně možného zabití z nedbalosti, vysvětlil Joseph Costa, advokát z losangeleské advokátní kanceláře. „Jako výkonný producent můžete být trestně stíhán. Je to obdoba řízení pod vlivem alkoholu, což znamená, že někdo nemusí mít v úmyslu způsobit velkou škodu, ale způsobí ji,“ vysvětlil Costa.

Právnička z Nového Mexika a bývalá státní a federální prokurátorka Erlinda Johnsonová uvedla, že herci hrozí možná trestní odpovědnost za neúmyslné zabití. „Jediné, co musí stát prokázat, je, že se účastnil zákonného, ale nebezpečného jednání a nejednal s náležitou opatrností. To je to, co musí stát prokázat pro neúmyslné zabití, což je trestný čin čtvrtého stupně s maximální sazbou až 18 měsíců vězení,“ popsala Johnsonová.

Ostrý náboj na place

Baldwin podle ní může tvrdit, že mu někdo sice podal zbraň, „ale bylo jeho povinností, aby se ujistil, že ve zbrani nejsou náboje“. „Někdo zjevně neprovedl náležitou kontrolu. Měli tu zbraň zkontrolovat, aby se ujistili, že v ní nejsou ostré náboje,“ tvrdí Johnsonová.

„Nemyslím si, že z toho bude něco tak hrozného jako obvinění z vraždy, ale pro Baldwina to bude právní noční můra,“ řekla obhájkyně z Los Angeles Denise Bohdanová. Produkci prý dělaly problémy střelné zbraně a celková bezpečnost na place ještě před osudným incidentem.

Podle LA Times se 16. října a týden předtím dvakrát porouchala rekvizitní zbraň a odboráři uvedli, že natáčení trápily bezpečnostní problémy, což je přimělo k odchodu z natáčení v hodinách před čtvrteční tragickou střelbou. Odborníci také tvrdili, že ostrá munice neměla být na place vůbec.

„Nenapadá mě žádný důvod, proč by se kdekoli na place měl nacházet ostrý náboj. Obecně jsou na filmových scénách zakázány. Neexistuje žádné vysvětlení, které by mě napadlo,“ dodal Lake.

Tagy: