ODS je ve velkých problémech. Potřebuje zlého muže, který odrazí kritiku, říká Balšínek

Dalibor Balšínek

K VĚCI 31.7.2023

ODS je ve velkých problémech, řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS šéfredaktor týdeníku Echo Dalibor Balšínek. Podle něj občanští demokraté doplácejí na ústupky svým koaličním partnerům. Strana by podle něj potřebovala „zlého muže“, který by odrážel kritiku. Tím by podle Balšínka mohl být Jan Zahradil.

„Ve velkých problémech je ODS, která doplácí na to, jak ustupuje svým koaličním partnerům i partnerům v rámci SPOLU. Z preferencí je zřejmé, že do velkých potíží se dostává také KDU-ČSL,“ uvedl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS šéfredaktor týdeníku Echo Dalibor Balšínek.

Podle něj je ale běžné, že v polovině funkčního období vlády strana nebo koaliční strany ztrácejí. „Ledacos se ještě může změnit. Bude klíčové, jak se vláda vyrovná s inflací, a uvidíme, jak zafungují její úsporné balíčky, které navzdory obstrukcím ve Sněmovně prosadí,“ sdělil Balšínek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kolářík končí kvůli kauze s asistentkou ve všech funkcích u Pirátů. Osobní selhání, říká

Vládě zároveň vytkl pasivitu v rámci domácí politiky. „V té zahraničí je relativně úspěšná, především v otázkách konfliktu na Ukrajině, ale v té domácí je hodně pasivní. Napadá mě taková hříšná myšlenka, že je někdy dobře, když do toho politici moc nezasahují, protože se ty problémy mohou vyřešit samy,“ dodal šéfredaktor a podotkl, že největším problém vlády je stále komunikace.

Naopak „v pohodě“ je nyní podle něj hnutí ANO, kterému průzkum společnosti Median nedávno přisoudil 35,5 procenta. Řeší se proto i otázka, s kým by ANO případně mohlo vládnout. Podle Balšínka by to mohlo být i s částí ODS. „Už teď se v rámci ODS objevují hlasy, které jsou nespokojeny s tím, jak tato strana ustupuje. Na to konto se objevují i úvahy, že by příští koalice mohla být na půdorysu ANO a ODS,“ popsal Balšínek. Dodal, že v ODS je nepochybně křídlo, které by preferovalo spolupráci s ANO více než se současnou koalicí nebo TOP 09.

Balšínek zároveň připomněl, že na posledním zasedání výkonné rady ODS zazněly kritické hlasy, že strana je významně okopávána svými koaličními partnery, jak od Pirátů, tak Starostů, a že by se vůči nim měla mnohem více vymezit. „Mluví se o potřebě toho, aby Petr Fiala našel nějakého zlého muže. Je možné, že jím může být Jan Zahradil, který bude říkat nepopulární věci a bude odrážet kritiku,“ uvedl Balšínek.

Tagy:
politika ODS Petr Fiala KDU-ČSL Česká pirátská strana K věci ANO 2011 vláda Jan Zahradil Dalibor Balšínek