Bartoš není v ohrožení. Dobrodružný Wagenknecht ho jen testuje, tvrdí komentátor Holub

Ivan Bartoš a Lukáš Wagenknecht

Wagenknecht chce do čela Pirátů

Jedním ze soupeřů Ivana Bartoše v lednové volbě šéfa Pirátů bude senátor Lukáš Wagenknecht. Podle komentátora Seznam Zpráv Petra Holuba ale nemá proti stávajícímu předsedovi šanci. Přesto považuje Wagenknechtovu kandidaturu za logickou, jelikož se situací ve straně není dlouhodobě spokojený. Podle Holuba by senátorovi v případě neúspěchu nevadilo, kdyby se nakonec rozešel s Piráty ve zlém.

„Stává se z nás v posledních týdnech submisivní politický přívěsek se čtyřmi poslanci. Při jednoduchém spočítání našeho vlivu ve Sněmovně a jeho promítnutí k naší síle ve vládě je to logické,“ napsal Wagenknecht, když oznamoval svou kandidaturu. Piráti totiž v říjnových volbách neuspěli. Voliči kroužkovali hlavně kandidáty koaličního partnera Starostů, takže Piráti mají jen 4 poslance, zatímco STAN 33.

Wagenknecht se tak rozhodl, že bude jedním z odvážlivců, kteří chtějí sesadit dosavadního předsedu a kandidáta na post ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše. Podle politických expertů ale moc šancí na úspěch nemá.

„Pozice Bartoše moc ohrožená není. Pan senátor ho chce hlavně otestovat. Musel hodit rukavici vedení, protože byl odpůrce vstupu do vládní koalice. Navíc říkal, že Piráti byli podvedeni o poslanecké mandáty a stát se pátým kolem u vozu nemá pro budoucnost strany dobrý význam,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Seznam Zpráv Petr Holub.

Pokud by ale Wagenknecht neuspěl, nemusí podle Holuba smutnit. „Je to energický a dobrodružný politik, v konfliktech si libuje. Případně nebude problém, aby se se stranou rozešel ve zlém,“ odhadl komentátor.

Sám Bartoš senátorova slova o „přívěsku vlády“ rozhodně nesdílí. „Objektivním faktem je, že celá koalice ve volbách neuspěla, jak se čekalo. Máme čtyři poslance, ale jsme ve vedení devíti krajů, řídíme největší města v republice. Politika není jen Sněmovna a ve vládě ukážeme, že dokážeme prosazovat programové priority, podle počtu poslanců se strana nedefinuje,“ zdůraznil stávající předseda strany ve vysílání CNN Prima NEWS.

Piráti budou volit fyzicky v Pardubicích

Za svá hlavní témata Wagenknecht označil omezování cenzury a svobodu slova, transparentnost a omezování korupčních příležitostí ve veřejném sektoru či podporu drobných a středních podnikatelů. „Po volbách cítím vnitřní trauma, protože se jede dál, jako by se nic nestalo. Proto jedním z mých hlavních úsilí bude spojovat. K tomu může dojít podle mě jedině otevřenou diskusí,“ uvedl senátor.

Předsednictvo strany koncem listopadu opustil místopředseda Martin Kučera, obhajobu stejné funkce již dříve odmítli Vojtěch Pikal a Radek Holomčík. Místopředsedkyně Olga Richterová se ke své nominaci zatím nevyjádřila. I když v posledních případech hlasovali Piráti on-line, 8. ledna plánují fyzické volební zasedání svého fóra v Pardubicích.

Tagy:
politika Piráti předseda Ivan Bartoš vláda Lukáš Wagenknecht volby 2021 Celostátní fórum Petr Holub