Spor o Lipavského: Petříček se ho zastal, Vondráček se obává excesů

Jan Lipavský

360° 13.12.2021

Exposlanec Jan Lipavský (Piráti) se nakonec v nové vládě stane ministrem zahraničí. Prezident Miloš Zeman totiž po jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS) ustoupil ze svých původních tvrzení, že přes jmenování Lipavského „nepojede vlak“. Politici napříč politickým spektrem se v pořadu 360° shodli, že samotná domluva mezi předsedou vlády a prezidentem je pozitivní. Názory hostů na osobu budoucího šéfa diplomacie se ovšem liší.

Miloš Zeman nakonec nebude vetovat jméno Jana Lipavského v nové vládě. V pátek jmenuje celý kabinet ve složení, jak byl navržen. Informaci potvrdil na tiskové konferenci Petr Fiala poté, co s prezidentem na toto téma zhruba hodinu hovořil.

Zemanova rozhodnutí si váží mimo jiné poslanec Marek Benda (ODS). „Oceňuji, že Miloš Zeman dokázal ustoupit, zachoval se státnicky. S Petrem Fialou oba ukázali, že jsou dva dospělí, kteří umí pracovat, aby země mohla směřovat dál. Já to nečekal a jsem za to rád,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Prezident minulý týden řekl, že Lipavského jako šéfa české diplomacie nechce. Podle Zemana nemá někdejší pirátský poslanec dostatečnou kvalifikaci. Hlavě státu vadí také Lipavského postoj k Izraeli a visegrádské čtyřce.

Fiala následně oznámil, že pokud Zeman nejmenuje všechny ministry, které navrhl, přistoupí ke kompetenční žalobě. Rozhodoval by tak Ústavní soud. Nic takového ale po ústupku prezidenta nebude nutné.

SPD sdílí Zemanovy pochybnosti

Za to byl rád i další host pořadu 360°, místopředseda SPD Radim Fiala. „Jakákoliv politická dohoda je lepší než žaloba,“ uvedl.

Vedení SPD se však netají tím, že stejně jako Zeman považuje Lipavského za nekompetentního kandidáta a za hrozbu pro českou diplomacii. Premiér Petr Fiala se však na tiskové konferenci zaručil, že ministr zahraničí se musí řídit programovým prohlášením vlády.

Své obavy nad Lipavským na postu šéfa zahraničí zmínil i bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Dodal však, že pirátský kandidát už v posledních týdnech slevoval ze svých protiizraelských názorů.

Vondráček: Lipavského budeme pečlivě sledovat

„Základní výhradou k Lipavskému ale byla kompetentnost. Být diplomatem se dá do jisté míry naučit. Nevím ale, proč se to Lipavský má učit ve funkci ministra zahraničí, to má dělat jinde. Budeme ho pečlivě sledovat, snad se nedopustí žádného excesu,“ řekl Vonráček.

Připomněl, že na názorech k zahraniční politice mezi hnutím ANO a ODS panuje většinou shoda i přesto, že jeden z politických subjektů bude ve vládě a druhý v opozici. „S ODS se často shodneme, například v názorech na stát Izrael. Snad nedojde k boření toho, co jsme tady vybudovali,“ dodal.

Na Vondráčkova slova o tom, že je Lipavský na funkci ministra zahraničí nedostatečně zkušený, později reagoval Tomáš Petříček (ČSSD). „Nemyslím si, že se pan Vondráček narodil jako předseda Sněmovny. Také si musel funkci osahat a vidět, jak to funguje. Dal bych Lipavskému 100 dní hájení. Sám jsem si zažil, že něco zvládnu a něco ne,“ řekl.

Petříček sám vykonával post ministra zahraničí ve vládě Andreje Babiše (ANO) v letech 2018 až 2021. Jako ministra ho mnoho lidí nejdříve podceňovalo. Nakonec si ale získal uznání vládních kolegů i některých opozičních politiků. V osobě Miloše Zemana Petříček podobně jako Lipavský nacházel spíš názorového oponenta.

Tagy: