Bartoš: To už jsme slyšeli, že nebude lockdown. A pak jsme zažili tu nejhorší zimu

Ivan Bartoš

Tomio Okamura, Ivan Bartoš, Petr Fiala, Andrej Babiš

Žádný lockdown nehrozí, uklidňoval v předvolební debatě Česko hledá premiéra na CNN Prima NEWS předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Předseda Pirátů Ivan Bartoš prohlásil, že Babišovi nevěří. „Takové sliby už jsme slyšeli několikrát,“ podotkl lídr koalice Pirátů a STAN.

I když čísla nakažených covidem rostou, vláda se podle premiéra zpřísňovat nechystá. „Žádný lockdown nebude. Situace je stabilizovaná, počet hospitalizovaných nízký, počet na JIP nízký. Je větší počet pozitivních, ale stále vyzýváme lidi, aby se očkovali. 80 procent nakažených je neočkovaných,“ prohlásil Babiš na CNN Prima NEWS.

Opoziční politici ale nad Babišovými sliby kroutili hlavou. „To už jsme slyšeli, že nebude lockdown. A pak jsme zažili tu nejhorší zimu,“ připomněl Bartoš situaci v loňském roce. Podle něj je potřeba i nadále zajistit testování zdarma, doočkovat seniory a uznávat protilátky proti covidu. Na uznávání látek tlačí i šéf SPD Tomio Okamura.

Podle lídra koalice Spolu Petra Fialy (ODS) je zásadní nadále očkovat a trasovat všechny rizikové kontakty. „Když budeme problémy řešit lokálně, vyhneme se lockdownům,“ míní Fiala. Podle něj už není možné připustit plošná nařízení a zavírat školy.

Čísla nakažených covidem v posledních dnech rostou. V sobotu přibylo v Česku 550 potvrzených případů covidu. Je to nejvyšší víkendový nárůst od 15. května. Počet hospitalizovaných se ale snížil o 23 na 217 pacientů. V těžkém stavu je 37 z nich.

Tagy: