Naše hranice jsou jako cedník, varoval Okamura. Migranti k nám nechtějí, kontroval Fiala

Petr Fiala a Tomio Okamura

Česko hledá premiéra: Souboj hlavních kandidátů (2)

Čtyři političtí lídři se v nedělní předvolební debatě na CNN Prima NEWS střetli mimo jiné nad tématem migrace. Podle šéfa SPD Tomia Okamury musí být k uprchlíkům nulová tolerance. Předseda ODS a lídr koalice Spolu Petr Fiala prohlásil, že migrací se v Česku jen straší, protože uprchlíci k nám stejně nechtějí.

Předseda SPD Okamura prohlásil, že jeho hnutí nechce přijímat žádné uprchlíky. „Nechceme muslimské a africké migranty. Chceme nulovou toleranci. Máme v Ústavě rovnost žen, to oni v islámu takhle nevnímají. Já miluji ženy, to není možné, je to v rozporu s Ústavou,“ prohlásil Okamura v předvolební debatě na CNN Prima NEWS.

„Naše hranice jsou jako cedník a to píšou i média,“ dodal Okamura v debatě o tom, jak funguje migrace v Česku. Problém je podle něj v tom, že se do země dostává velké množství migrantů a nejsou zachyceni na hranicích.

Šéf ODS a lídr Spolu Petr Fiala zdůraznil, že migrací se v České republice zbytečně straší. „My nejsme pro nelegální migraci. Migrace je problém, ale nestrašme tím před volbami v České republice. Největší rozdíl je v tom, že tehdy byly státy v Evropě, které migranty vítaly. Teď se to neděje. Česko není země, která je cílová,“ podotkl Fiala.

Kvůli migraci se pohádali i premiér Andrej Babiš (ANO) a lídr koalice Pirátů a STAN Ivan Bartoš. „Hlavní vítač je Bartoš, on chce muslimskou Evropu,“ prohlásil Babiš. Moderátorka se několikrát zeptala Babiše na jeho výrok, že Piráti chtějí pro uprchlíky chalupy v Česku. Babiš na otázku, kde na tento argument přišel nebo kdo to prohlásil, nedokázal odpovědět.

Bartoš řekl, že Babiš lže. „Pan premiér si spoustu věcí vymyslel nebo mu je někdo poradil. V roce 2015 jsme odmítli kvóty, nelegální migraci. Navrhli jsme řešení mimo EU, jak se skutečně má pomáhat,“ připomněl Bartoš.

Tagy: