Bartoš zatím s řešením digitalizace nepřišel, vyhodit ho z vlády by nepomohlo, řekl Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) a předseda Pirátů Ivan Bartoš

Fiala o Bartošovi a digitalizaci

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) bude muset zvládnout digitalizaci stavebního řízení. Řekl to předseda vlády Petr Fiala (ODS) v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Podle něj ale není řešením Bartošovo odvolání. Zároveň ale potvrdil, že s digitalizací mu pomáhají i ostatní ministři.

Digitalizace stavebního řízení měla hladce naběhnout od července. To se ministru Ivanu Bartošovi nepovedlo a premiér nyní chce znát přesné důvody neúspěchu. Fiala proto potvrdil, že digitalizace se týká i ostatních resortů. „Vytvořili jsme v zákoně instituce, které schvalují velké stavby. Týká se to i ministerstva dopravy, průmyslu a také financí. Tito ministři se logicky podílejí na tom, abychom z toho našli dobrou cestu,“ řekl Fiala v Partii.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kupka míří za sopkou, Havlíček do hor a Fiala mluví o saku. Jak politici tráví dovolenou?

Fiala také připomněl, že s digitalizací má zkušenosti ze svého dřívějšího působení v roli ministra školství ve vládě Petra Nečase (ODS). „Vždy to bylo velké trauma. Mrzí mě to, ale děláme, co můžeme,“ řekl Fiala.

Předseda vlády dále uvedl, že Bartoš byl dříve přesvědčený o funkčnosti systému. „Funguje to ale hůře, než byl přesvědčen. A teď slyším hlasy, abych ho odvolal. Kdybych to udělal, tak Piráti odejdou z vlády. To znamená, že odejde i ministr zahraničních věcí i ministr odpovědný za legislativu. A já se ptám: Co bude dál? Ten systém začne fungovat? To opravdu není cesta,“ řekl Fiala.

K Bartošovi dodal, že úkol digitalizace musí zvládnout. I kvůli tomu, že předseda Pirátů je vicepremiérem pro digitalizaci. „Ivan Bartoš za mnou zatím nepřišel s tím, že se mu to nepovedlo. Musí to vyřešit. Celá vláda se snaží, aby se to nejrychleji rozběhlo. Primární odpovědnost je ale na ministru Bartošovi,“ dodal premiér.

Systém má mouchy, připustil Michálek

Bartošův stranický kolega poslanec Jakub Michálek nevidí digitalizaci stavebního řízení tak černě. Podle něj systém funguje. „Samozřejmě tam jsou mouchy. To přiznáváme. Nedostatky ale spočívají v tom, že tam nebyly šablony. Úředníci totiž byli zvyklí postupovat určitým způsobem,“ řekl v Partii Michálek.

Ministr pro životní prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) označil digitalizaci za problém. „Ivan Bartoš si toho ale je vědom a všichni vidíme, jaké kroky k nápravě dělá,“ řekl koaliční ministr.

Ostře se ale k ministrovi pro místní rozvoj vyjádřil předseda SPD Tomio Okamura. Podle něj jeho hnutí několikrát vyzývalo k tomu, aby se digitalizace provedla. „Je problém v aroganci Pirátů. Konečně splaskla bublina, že Piráti jsou odborníci na IT. Jsou to normální diletanti a obelhali veřejnost,“ řekl Okamura.

VIDEO: Celá Partie s premiérem Petrem Fialou

Tagy: