Bartoš zvažoval rezignaci. V čele Pirátů zatím zůstane, ve hře je společný klub se STAN

Předseda Pirátů Ivan Bartoš přichází do volebního štábu

Vykroužkovaní Piráti

Volební výsledky jsou snad největším překvapením pro Piráty. Čekali volební zisk 25 procent, nakonec budou mít kolem 15 procent. Hodně Pirátů navíc přeskočili díky kroužkování Starostové. Podle informací CNN Prima NEWS lídr Pirátů Ivan Bartoš v jednu chvíli zvažoval, že by rezignoval na post předsedy, nakonec to ale neudělá.

„Je ve hře, že to položí,“ řekl CNN Prima NEWS v sobotu odpoledne důvěryhodný zdroj z blízkosti vedení Pirátů a STAN. Nakonec si to ale Bartoš rozmyslel. Rezignace by totiž neprospěla povolebnímu vyjednávání. Piráti navíc budou předsednický post řešit na celostátním fóru začátkem příštího roku.

Podle informací CNN Prima NEWS může být variantou, že by Piráti a STAN mohli ve Sněmovně utvořit společný poslanecký klub. „Budeme o tom jednat,“ řekl redakci další ze zdrojů, který si nepřál být jmenován. Doposud Piráti i Starostové deklarovali, že chtějí mít samostatné kluby.

Následně informaci potvrdili oba lídři. „Tato myšlenka je na stole,“ uvedl na dotaz CNN Prima NEWS Bartoš. „Budeme o tom určitě jednat,“ dodal Rakušan.

Rakušan chválil Bartoše, ten se dojal

Bartoš v osmnáct hodin na tiskové konferenci řekl, že ví, že je zodpovědný za svoji stranu v každé chvíli. „Máme v lednu celostátní pirátské fórum, kde se bude volit nové vedení strany,“ odpověděl na otázku, zda vyvodí z výsledků voleb osobní zodpovědnost. Uvedl také, že bude jednat se členskou základnou, a pokud bude poptávka po jeho rezignaci dříve, nebude se bránit.

Lídr hnutí STAN Vít Rakušan Bartošovi poděkoval. Vypadalo to, že šéfa Pirátů Rakušanova slova velmi dojala. „Ivan Bartoš táhl koalici. Nebál se čelit útokům. Vždycky byl týmový. Vždycky byl člověkem, který se svých soupeřů nebál. Šel do voleb s jednoduchou filozofií: Nemám se čeho bát. Nekradu a nelžu. To byla největší deviza naší spolupráce,“ prohlásil Rakušan.

Dodal, že koalice Pirátů a STAN bude dál postupovat jednotně. „Společně do vlády, společně do opozice,“ řekl Rakušan.

Tagy: