Pozastavení plynu? Jedna z mála Putinových karet proti Západu, využije ji, říká Bartuška

360° (624)

Dodávka plynu je v rámci vydírání jedním z mála nástrojů, který Rusko má, a využije ho. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl státní zmocněnec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

Podle Václava Bartušky je velmi vysoká pravděpodobnost, že dodávky plynu do Česka budou zastaveny. „Rusko je v konfliktu s celým Západem a využije všechny nástroje, které má, včetně ropy a zemního plynu,“ uvedl Bartuška na CNN Prima NEWS.

Rusko již minulý týden snížilo dodávky plynovodem Nord Stream do Evropy o 60 procent, údajně z technických důvodů. Němci to ale označili za hospodářský útok a tamní vláda vyzvala domácnosti k úspornosti. Na možné zastavení dodávek plynu se tak připravuje i Česko.

Myslí si, že Rusové mnoho dalších zbraní proti Evropě nemají. „Je to cesta, jak mohou ovlivnit situaci. Počítejme s tím, že to udělají,“ vyzval Bartuška. Připomněl, že problémy byly již od začátku války, a jako příklad uvedl požadavek platit za plyn v rublech.

40 procent plynu, který je aktuálně dodáván do Evropy, pochází z Ruska. „Pokud takové množství vypadne, nebude to mít jednoduché řešení pro žádnou zemi střední a východní Evropy,“ podotkl Bartuška. Česká republika má v zásobnících 66 % kapacity zemního plynu. Jestli to bude na zimu stačit, záleží podle Bartušky i na tom, jaké bude počasí.

Tagy: