Že jsme Česko odstřihli od norského plynu? Dětinská demagogie, rozčílil se Babiš na Fialu

Andrej Babiš

PARTIE Terezie Tománkové 19.6.2022

Demagogie, nesmysl, rozčílil se bývalý premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš na předsedu vlády Petra Fialu (ODS). Ten v nedělní Partii Terezie Tománkové televize CNN Prima NEWS řekl, že předchozí vláda ANO a ČSSD zbavila Česko dodávek norského plynu a vystavila zemi prakticky stoprocentní závislosti na Rusku.

„Pan Fiala zase mlží, je to demagogie, nesmysl. Stále všechno hází na nás,“ reagoval na premiérova slova jeho předchůdce Andrej Babiš.

Fiala si do minulé vlády rýpl v nedělní Partii na CNN Prima NEWS. „Co mě nepřestává udivovat, proč nás zbavila dodávek norského plynu, proč nás vystavila takové závislosti, prakticky stoprocentní závislosti, na Rusku. Ptám se – komu to sloužilo? Jeden z největších spotřebitelů plynu jsou chemičky Andreje Babiše. Jenom na to koukám s překvapením, jak se Česká republika vystavila energetickému nebezpečí,“ pronesl Fiala.

Norský plyn se podle něj na českém dovozu plynu podílel až z jedné čtvrtiny. „Dnes máme 97 procent závislosti na Rusku. Proč to předcházející vlády udělaly? To jsou věci, které musíme napravovat, protože nemůžeme být tímto způsobem závislí na Rusku,“ zdůraznil Fiala.

Babiš ale tvrdí, že s koncem odebírání norského plynu jeho vláda nemohla nic dělat. „Státní Transgas uzavřel smlouvu o dodávkách norského plynu na dvacet let v roce 1997. V roce 2002 podnik zprivatizovala ČSSD za souhlasu ODS v rámci oposmlouvy a RWE si pak nakupovalo plyn, kde chtělo. Stát prodejem ztratil veškeré páky a dřívější kontrakty přešly na soukromou firmu, na kterou nikdo neměl a nemá žádný vliv,“ řekl CNN Prima NEWS bývalý šéf vlády.

„My už jsme neměli jak to nakupovat, protože ODS a ČSSD všechno rozprodaly. Kontrakt odešel s privatizací. Na koho bych to nakupoval? Když nemáte na koho, tak to nemůžete logicky nakupovat,“ uvedl na dotaz, zda se kontrakt nějak snažil prodloužit.

„Premiér už by se měl konečně naučit to, že se v té trubce plyn nedá rozeznat, protože tam je plyn norský, LNG, ruský nebo katarský,“ dodal ještě předseda ANO.

Babiš se vyjádřil i k obvinění, že kvůli chemičkám Agrofertu mohl rozhodovat ve svůj prospěch. Fiala by se podle něj měl naučit to, že chemičky jsou v Německu a na Slovensku. „Agrofert s tím nemá nic společného, pan Fiala jen mlží svůj organizovaný zločin ve vládě,“ narážel Babiš na současné kauzy hnutí STAN. „Když už chcete dělat narážky na nějaké mé zájmy, dejte si aspoň práci s tím, aby nevyznívaly tak nedomyšleně a dětinsky,“ vzkázal na sociálních sítích ještě premiérovi.

Havlíček: Poradci Fialu zesměšňují

Podle bývalého ministra obchodu, průmyslu a dopravy a místopředsedy ANO Karla Havlíčka Česká republika nemá šanci ovlivnit, jaký plyn k ní bude proudit. „Evropská unie cíleně posilovala ruský plyn a země, jako je Česko, Rakousko, Slovensko, jsou díky geografické poloze vázány na dodávky z Německa, kde ústí plynovody ruské. My bychom měli méně ruského plynu jen za předpokladu, že by se Česko přestěhovalo někam k Francii nebo Portugalsku, ale plynovody jsou tu tak rozložené a vybudované, že nám vytváří závislost na Rusku,“ řekl CNN Prima NEWS místopředseda Sněmovny.

Ani podle něj kontrakt nešel prodloužit. „To je ta chyba, kterou se pan Fiala dostává do vlastní pasti,“ podotkl Halvíček.

Ten zároveň Fialu vyzval, ať vymění své poradce. „Pan premiér je tady opravdu úplně popletený. Já mu to nevyčítám, ale vyčítám to jeho poradcům, kteří ho tím akorát zesměšňují,“ dodal.

Česká republika je na dovozu zemního plynu z Ruska závislá téměř ze sta procent. Současná vláda se s tím ale podle svého předsedy snaží bojovat.

„Děláme kroky, které se projeví během krátké doby, anebo několika měsíců či let. Snažíme se zajistit energii do České republiky, prostřednictvím ČEZ jsme získali podíl v LNG terminálu v Holandsku, obnovil jsem jednání o plynovodu Stork 2 z Polska, jednáme o LNG kapacitách v Polsku a Německu a děláme další kroky,“ vypočítával v Partii Fiala opatření, která kabinet podniká s ohledem na řešení vysokých cen energií zejména na evropském trhu.

Tagy: