Basketbalová válka v Gruzii: Policie napadla hvězdu, skandál živí i záhadná časomíra

EuroBasket – basketbalové mistrovství Evropy – rozesetý po čtyřech zemích kontinentu má za sebou zatím suverénně nejpernější večer. Gruzie si doma v Tbilisi vyšlápla na silné Turecko, ale po tomto skalpu přetrvává pachuť. Poražení tvrdí, že je na konci zápasu ohrožovala třicítka policistů.

Na konci skandálního večera panovala na gruzínské straně maximální spokojenost. Hostitelé brali vítězství 88:83 po prodloužení. Tu tureckou ale ovládla zloba a velká frustrace.

Pěkně popořádku. Napětí rapidně vyletělo vzhůru chvíli před koncem základní hrací doby. Hvězdný člen sestavy Turků Furkan Korkmaz čelil tvrdému faulu Dudy Sanadzeho a nedokázal ukočírovat své nervy. Favorité v tu chvíli prohrávali a Korkmaz – už pět let hráč Philadelphia 76ers z NBA – se pustil do ostré výměny se soupeřem, který ho poslal k zemi. Dvojici kohoutů od sebe museli odtrhnout jejich spoluhráči, konflikt pak na pár momentů ukončili rozhodčí vyloučením. To byla ale jen špička ledovce.

Největší část konfliktu byla skryta „pod hladinou“ a podle tureckých představitelů se odehrála při odchodu do šatny. Viceprezident turecké federace Ömer Onan popsal, že když 25letý Korkmaz kráčel tunelem v útrobách haly spolu s trenérem, byl napaden nejen Sanadzem, ale i dalšími basketbalisty Gruzie, kteří nefigurovali na soupisce. Navrch prý i gruzínskou policií.

„Na konci zápasu nás 30 policistů tlačilo do rvačky. Dostali jsme se do boje s gruzínskou policií. Řekl jsem to funkcionářům FIBA (Mezinárodní basketbalové federaci, pozn. red.). Ať si nikdo nemyslí, že jsme hloupí. Chceme kamerové záznamy z té chodby minutu po minutě, aniž by něco chybělo,“ vzkázal Onan. A k tomu pohrozil: „Pokud nám záznamy nedoručí, na tomto turnaji končíme.“

Emocemi nabitá byla i tisková konference, na které musel hlavního trenéra Turecka Ergina Atamana zastoupit asistent Hakan Demir. Ataman byl totiž v třaskavé bitvě na konci prodloužení vyloučen.

„Vše by mělo zůstat na palubovce, ale bohužel se mimo ni odehrál velký skandál. Takové věci rozhodně nejsou v souladu s duchem sportu. Měl se tu odehrát basketbalový zápas, ale to, co se stalo, přesahovalo hranice basketbalu. Máme před sebou ještě dva zápasy v Gruzii a bohužel to, co se událo v zákulisí, bylo v rozporu s basketbalem. Čekali jsme více gentlemanské zacházení,“ vykreslil své dojmy.

Aby toho nebylo málo, Turci měli ještě jeden zcela legitimní důvod k nespokojenosti, který odhalili všichni, kteří zápas sledovali. Během sváru mezi Korkmazem a Sanadzem se totiž na hřišti nezastavila časomíra. Gruzie v tu chvíli vedla 62:59 a čas poskočil o 22 sekund. „Skutečnost, že to nebyla jedna nebo dvě sekundy, nás vede k myšlence, že nešlo o chybu,“ prohlásil Demir.

Zmíněná nezanedbatelná porce času se zkrátka záhadně ztratila, rozhodčí ji nechali zcela bez povšimnutí.

Tagy:
válka policie hvězda Turecko Gruzie Tbilisi napadení sport basketbal skandál mistrovství Evropy v basketbalu EuroBasket 2022 gruzínská basketbalová reprezentace turecká basketbalová reprezentace Furkan Korkmaz Ömer Onan Hakan Demir