Poslankyně Maříková: Bavorský model je diskriminační, očkování nemůžeme vynucovat

Karla Maříková

Bavorský model, který chce od pondělí zavést vláda, považuji za diskriminační. Očkování nemůžeme po občanech vynucovat, prohlásila poslankyně za SPD Karla Maříková ve vysílání CNN Prima NEWS.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) ve středu oznámil, že z neděle na pondělí začne v Česku platit takzvaný bavorský model. Pro neočkované by tak skončila možnost prokazovat se PCR testem. Kabinet o tom bude jednat ve čtvrtek.

„Bavorský model, který se vláda chystá schválit, je diskriminační. Zvýhodňuje jednu skupina osob nad druhou. Pokud máme dobrovolné očkování, nemůžeme ho vynucovat,“ komentovala to Maříková, která má zkušenosti jako zdravotní sestra.

Podle poslankyně se i očkovaní mohou koronavirem nakazit a šířit jej dále. Snižuje se ale u nich riziko vážného průběhu nemoci. „Pokud chceme omezit počet lidí v nemocnicích, musíme začít s primární péčí, která tady vůbec nefunguje. Nevidím, že by vznikl nějaký metodický pokyn pro praktiky. Pokud lidi nezačneme léčit od začátku, počet hospitalizovaných vůbec nesnížíme,“ pokračovala.

Je-li očkování dobrovolné, musí podle Maříkové u prokazování bezinfekčnosti existovat i varianta pro neočkované. „V létě jsme viděli, že se testy rozdávaly zdarma, plošně se testovalo. Když jsme na vrcholu nákazy, musí si lidé testy platit a ještě jsou omezení tím, že se někde antigenní testy neuznávají. Testy by měly v tuto chvíli určitě být zdarma a nesmí se využívat k nátlaku, aby se lidé nechali očkovat,“ uvedla poslankyně.

Maříková uvedla, že vakcíny proti COVID-19 jsou v určitém stupni vývoje a neznáme jejich dlouhodobé vedlejší účinky. „Už to je důvod, aby očkování bylo dobrovolné. Myslím, že není cestou si je vynucovat. Máme tu mutace a účinnost vakcín klesá. Není na místě, aby očkování bylo povinné,“ dodala.

Tagy: