Nouzový stav nebude. Nezakazujeme neočkovaným, aby vyšli na ulici, říká Vojtěch

Kontrola auta

Rozhovor s Andrejem Babišem

Nouzový stav zatím vyhlášen nebude. Podle vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a premiéra Andreje Babiše totiž k avizovaným opatřením vycházejícím z bavorského modelu není potřeba. Dvojice vrcholných politiků to řekla v exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

„Pokud vím, není na bavorský model potřeba nouzový stav. Ten je potřeba na ten rakouský,“ řekl premiér Babiš. Vojtěch jej následně doplnil, že přímý lockdown neočkovaných jako v Rakousku by bylo těžké kontrolovat. „Nevěřím, že by to takto fungovalo – oddělit očkovaného a neočkovaného na ulici,“ zdůraznil šéf resortu zdravotnictví.

Aktuální opaření by podle Vojtěcha měla omezit přenášení nákazy například v provozovnách. „Chceme omezit přístup do služeb a na hromadné akce. To je kontrolovatelné. Omezovat pohyb na ulici, to si myslím, že je velmi složité,“ řekl CNN Prima NEWS.

S podobně tvrdými opatřeními v minulosti přicházel ruku v ruce i nouzový stav. Podle Vojtěcha s Babišem ale nyní nehrozí. „V tuto chvíli nouzový stav neplánujeme vyhlásit, protože podle právníků ministerstva zdravotnictví není pro bavorský model potřeba. Neomezuje pohyb osob, na který bychom nouzový stav potřebovali,“ uvedl Vojtěch.

Následně dodal, že hlavním cílem nových opatření je zabránit zahlcení nemocnic covidovými pacienty. „Ze všech krajů hlásí velký příval pacientů, především neočkovaných a v těžkém stavu,“ pokračoval ministr zdravotnictví.

Babiš si mimo jiné postěžoval, že řada lidí je stále neočkovaná. „Máme plno spoluobčanů, kteří žijí v nějakých dezinformacích a nenechají se očkovat. Musíme je přesvědčit, že virus je zabiják,“ řekl Babiš a zdůraznil, že ačkoliv vláda je v demisi, tak stále pracuje.

Tagy: