Mluvíme i o jiných než ohlášených opatřeních, řekl Babiš. Zmínil testování a ošetřovné

Andrej Babiš

Rozhovor s Andrejem Babišem

Česko od pondělí najede na tzv. bavorský model v rámci boje proti koronavirové pandemii. Končící vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) však řeší i další možná opatření. Sdělil to v exkluzivním rozhovoru CNN Prima NEWS.

Babiš redakci řekl, že jeho ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) sice již ohlásil platnost bavorského modelu, nyní se ale řeší další body. „Teď sedíme a řešíme testování. Mluvíme o tom, abychom znovu oslovili i pojišťovny, aby znovu proplácely testy firmám. Mluvíme i o testování ve školách a kompenzacích firmám,“ řekl premiér v demisi.

V řešení je tak podle jeho slov celý komplex opatření, o kterém nyní končící vláda jedná. „Komplex je navázaný na nějaké zákony,“ zmínil dále Babiš. Podle něj je totiž nutné, aby vyhlášené restrikce byly v souladu se zákony. „Pak to chceme poslat do nové Sněmovny,“ pokračoval Babiš.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nastínil, o čem se mluví dále. S kolegy na svém resortu diskutuje například o tom, jaké testy by se měly ve školách a firmách používat. V prvním uvedeném by se podle jeho slov mělo více pracovat s PCR testy. „U firem logicky s těmi antigenními,“ dodal Vojtěch.

Bavorský model opatření znamená, že do restaurací a na různé akce můžou pouze očkovaní lidé. Uznávání testů v něm přestává platit.

Tagy: