Baxa: Lidé hlasovali proti rozvratu státu a zbytečně umírajícím. To je „Antibabiš“

Martin Baxa

PARTIE Terezie Tománkové 14.11.2021

Koalice Spolu a uskupení Pirátů a STAN mělo program Antibabiš, kterému ale dala hlas většina Čechů. V nedělní Partii Terezii Tománkové to řekl místopředseda ODS, primátor Plzně a pravděpodobný budoucí ministr kultury Martin Baxa. Ten dále takový program popsal jako boj proti obrovskému zadlužování státu či nefunkčnímu boji proti pandemii koronaviru. Končící vládě premiéra Andreje Babiše (ANO) pak vyčetl, že kvůli jejím krokům podlehly covidu „desítky tisíc lidí“.

Do budující se koaliční vlády Spolu a PirSTAN se opřela bývalá hejtmanka Karlovarského kraje a novopečená místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO). „Vidíte sami, že jediným programem, který měly koalice ve volbách, byl antibabiš,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS poslankyně.

Na její slova zareagovala jedna z tváří koalice Spolu a místopředseda ODS Baxa. „Měli jsme program antibabiš, kterému dala hlas většina ČR. Je to jasné hlasování proti rozvratu, který způsobila vaše vláda,“ odpověděl plzeňský primátor.

Ten dále popsal, co takový program zvaný „antibabiš“ znamená. „To je to obrovské státní zadlužení, naprostá nefunkčnost státu proti pandemii, to jsou ty desítky mrtvých,“ řekl Baxa.

Podle něj je výsledek voleb důkazem, že občané chtějí změnu. „Lidé řekli, že už takovou vládu nechtějí. Naše programové prohlášení přichází v době, kdy je na prahu ekonomického rozvratu a při rostoucích čísel nákaz. A vaše vláda k tomu nic nedělá,“ dodal poslanec, o kterém se hovoří jako o budoucím ministru kultury ve vládě nastávajícího premiéra Petra Fialy (ODS).

Mračková Vildumetzová: Většina lidí vás nevolila

Mračková Vildumetzová na slova místopředsedy občanských demokratů odvětila, že strany, které budou zastoupeny v nové vládě, volilo pouze 43 procent voličů. „Jak víte, 1,1 milionu hlasů navíc propadlo,“ dodala bývalá hejtmanka s odkazem na neúspěch ČSSD a KSČM.

Kromě toho poukázala na fakt, že není jasné, zda v nové vládě zasednou i Piráti. Vedení strany sice se vstupem do koalice souhlasí, ale rozhodnout má stranické forum, na kterém pirátští členové hlasují o účasti či neúčasti v budoucí vládě. Výsledky by měly být známy v pondělí pozdě večer.

Čerstvě zvolená místopředsedkyně Poslanecké sněmovny končící vládu za její ekonomické kroky hájila. Za to, že se rozpočet dostal do červených čísel, podle ní může pandemie koronaviru, s čímž ovšem nesouhlasili Baxa ani první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. „Opatření se musela udělat. Podnikatelům a dalším se muselo dát, aby situaci zvládli,“ dodala Mračková Vildumetzová.

Tagy: