Testovat by se mělo ve školách i firmách, říká Jurečka. Nevyloučil nouzový stav

Marian Jurečka

PARTIE Terezie Tománkové 14.11.2021

Zavedení nouzového stavu nelze vyloučit, je ale potřeba dělat vše pro to, aby se mu Česko vyhnulo, řekl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka v pořadu Partie Terezie Tománkové. Rovněž by byl pro pravidelné testování nejen ve školách, ale také ve firmách. Podle Vladimíra Špidly (ČSSD), bývalého premiéra a poradce exministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové, ale bude nouzový stav nevyhnutelný, pokud se situace zhorší, zaznělo ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle Jurečky je důležité motivovat lidi k očkování, například formou finančního bonusu nebo jednoho až dvou dnů dovolené navíc. Podle Špidly je otázkou, zda by například zdravotníci a lidé v sociálních službách neměli být očkováni proti nemoci COVID-19 povinně.

Podobný postup jako v Rakousku, které podle tamního kancléře Alexandera Schallenberga čeká plošný lockdown pro lidi bez očkování, by mohl mít podle Jurečky v Česku velmi krátký život, protože by mohl být napaden u soudu.

„Soud může s vysokou pravděpodobností takový postup vlády smést ze stolu,“ řekl. „Máme tu lidi, kteří to berou osobně až radikálně, a když se rozhodnou, že kvůli tomu odejdou ze zdravotnických zařízení, tak bude problém to fungování zabezpečit,“ dodal. Podle něj by si měli neočkovaní lidé uvědomit, že ohrožují nejen sebe, ale také své okolí.

Nouzový stav stále může být na stole

Jurečka, který je spojován s možným vedením ministerstva práce a sociálních věcí v budoucí vládě, by při současném vývoji koronavirové pandemie byl pro pravidelné testování nejen ve školách, ale i ve firmách. Postupně by se podle něj od toho mohlo upouštět v regionech, kde bude situace lepší.

Co se týče zavedení nouzového stavu, budou se všichni snažit, aby k němu nakonec nedošlo. Aktuální stav pandemie se podle něj bez toho obejde, v případě razantního zhoršení ale nouzový stav stále může být na stole. „Vyloučit to nemůžeme, zkušenost tady byla,“ podotkl Jurečka.

Špidla by naopak tvrdší opatření ocenil. „Situace v následujících dnech bude taková, že nouzový stav bude rozumným řešením,“ uvedl Špidla.

Rakouský model do určité míry chápe, podle něj je ale zásadní především očkovat, jak to jde. „Nejlepší země – Portugalsko, Itálie, Španělsko a Francie – mají vysokou míru proočkovanosti. Proto pro skupiny, které jsou zvlášť exponované, by mělo být očkování povinné,“ řekl na CNN Prima NEWS.

Vláda by podle končícího vicepremiéra Karla Havlíčka (ANO) mohla od prosince spolu s chystaným zrušením uznávání antigenních testů zavést některé kompenzační programy pro firmy.

Maďar chce před svátky PCR testy zdarma pro všechny

Epidemiolog Rastislav Maďar v Otázkách Václava Moravce připomněl, že nouzový stav neznamená sám o sobě lockdown, jen vytváří předpoklady pro lepší vymáhání některých pravidel. Chápe však, že z politického hlediska je složité zvažovat nouzový stav jak pro končící kabinet ANO a ČSSD, tak budoucí vládu Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN.

Maďar by doporučoval před vánočními svátky umožnit všem zájemcům zadarmo se otestovat PCR testem. „Aby se ti, co si to vyhodnotí tak, že by mohli mít rizikový kontakt, mohli otestovat,“ uvedl. Tyto testy by se podle něj neměly hradit z veřejného zdravotního pojištění, ale uvolnit by se na ně měly peníze zvlášť.

V sobotu laboratoře odhalily 9 161 případů, což je zhruba o 3 400 více než o týden dříve. Zároveň je to třetí nejhorší víkendový výsledek od začátku epidemie v zemi. Od začátku vakcinace koncem loňského prosince bylo v Česku aplikováno 12,77 milionu dávek očkování. Mezi 10,7 milionu obyvateli ČR má ukončené očkování 6,2 milionu lidí.

Tagy: