Richterová: Hlasovala jsem pro vstup Pirátů do vlády. Předjímat výsledek se ale nedá

Olga Richterová

PARTIE Terezie Tománkové 14.11.2021

Piráti by měli jít do vlády, myslí si místopředsedkyně strany a Sněmovny Olga Richterová. V hlasování celostátního fóra, ve kterém Piráti přes víkend rozhodují, hlasovala pro účast v kabinetu Petra Fialy (ODS). Výsledek se však podle Richterové nedá předjímat. Podle informace je nálada ve straně půl napůl.

„Nechci předjímat. Dopadne to tak, jak to dopadnout má. Cílem našeho spojení bylo, aby nedošlo k úplnému únosu státu, ČR nemá být firma v holdingu. A to se nám povedlo. Není to snadná situace pro Pirátskou stranu, ale já jsem hlasovala pro vstup Pirátů do vlády,“ uvedla v nedělní Partii na CNN Prima NEWS Richterová.

Členská základna Pirátů rozhoduje o vstupu do vlády v těchto dnech, výsledky mají být jasné v pondělí večer. Ostatní strany vznikající koalice řekly, že by chtěly, aby stanovisko Pirátů bylo kladné.

„Doufám, že to hlasování dopadne dobře,“ řekl v Partii místopředseda ODS Martin Baxa, který by se mohl stát novým ministrem kultury. Zdůraznil, že jako velké pozitivum vidí, že pět stran se dokázalo během měsíce dohodnout na struktuře vlády i koaliční smlouvě.

V první části Partie mluvil o účasti Pirátů ve vládě i předseda lidovců Marian Jurečka. Také on doufá, že pětikoalice nakonec vznikne. Uvědomuje si však, že fungování vlády může být složité. Důležité podle něj je, že mezi všemi pěti lídry fungují velmi dobré mezilidské vztahy. „Nejsem naivní, prošel jsem si jednou vládní koalicí. (Jurečka byl ministrem zemědělství v koalici ČSSD, ANO a KDU-ČSL, pozn. red.) Věřím, že to dokážeme zvládnout. Země má velké množství problémů, nemůžeme s tím hazardovat,“ zdůraznil lidovecký šéf.

Bartoš může být ve vládě i poslancem

Olga Richterová měla být původně ministryní práce a sociálních věcí. Byla jednu z nominantek Pirátů a STAN do vládního týmu. „Jde o ministerstvo, s nímž se v průběhu života setká každý z nás. Chci MPSV, které systémově předchází větším potížím a pádům na dno, které jde ke kořenu problému,“ psala Richterová před volbami.

Piráti ale nakonec couvli a Richterovou nominovali rovněž do vedení Sněmovny, stala se místopředsedkyní. Její zvolení však nebylo úplně hladké. Poslanci ji v tajné volbě zvolili až ve druhém kole. Richterová následně řekla, že chce věřit tomu, že ji v prvním kole nezvolili kvůli chybě.

S angažmá Pirátů ve vládě souvisí zavedení klouzavého mandátu, který strana dlouho prosazuje. Znamená to, že poslanec, který by se stal členem vlády, by se mandátu ve Sněmovně vzdal.

Kvůli kumulací funkcí od nominace do vlády na post ministra pro legislativu ustoupil předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Šéf partaje Ivan Bartoš však adeptem na post ministra pro místní rozvoj a digitalizaci zůstává.

„Bojovali jsme za to, aby byla možnost dobrovolného klouzavého mandátu. Současně předseda strany se nemůže mandátu vzdát, nemůže jít pryč z vrcholové politiky. Stojím za tím, že Ivan Bartoš má být ve vládě a že máme prosadit klouzavý mandát,“ uvedla Richterová v Partii.

„Proč by se Ivan Bartoš nemohl vzdát funkce poslance, když strana deklarovala, že je proti kumulaci funkcí?“ tázala se místopředsedkyně Sněmovny za ANO Jana Mračková Vildumetzová.

Tagy:
Marian Jurečka STAN ODS Sněmovna Partie Piráti Ivan Bartoš Česká pirátská strana Partie Terezie Tománkové Olga Richterová koalice ANO 2011 vláda volby 2021 koalice Spolu vláda Petra Fialy Poslanecká sněmovna ČR