Babiš chce kvůli televizním poplatkům „krvácet na barikádě“. Baxa sliboval, že je nezvýší, tvrdí

Andrej Babiš během proslovu v Poslanecké sněmovně

Rozhovor s Andrejem Babišem

Ministr kultury Martin Baxa (ODS) v minulosti slíbil, že se koncesionářské poplatky zvyšovat nebudou, prohlásil v Poslanecké sněmovně předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš. Kvůli jejich současnému zvyšování chce Babiš „krvácet na barikádě a prolomit rekord délky projevu“. Baxa ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že veřejnoprávní média se dostala na hranici toho, jak zajišťují služby ve stávající podobě.

Vláda podle Babiše hodlá „uvalit platební povinnost“ na všechny majitele mobilních telefonů. „Snaží se také zabetonovat všemi prostředky poměry ve veřejnoprávních médiích,“ pronesl za sněmovním pultíkem.

K TÉMATU: Když budeme poplatky jen zvyšovat, bude ČT dražší než Netflix, namítl zástupci firem

„Ministr kultury slíbil, že se tyto poplatky nebudou navyšovat. Koalice na to samozřejmě spěchá, bude se to snažit schválit na poslanecké schůzi na začátku července,“ pokračoval Babiš.

V souvislosti s tím podotkl, že bude v dolní komoře Parlamentu „krvácet na této barikádě“ a snažit se překonat rekord v délce příspěvků. „Hnutí ANO udělá maximum, aby se tomu zabránilo,“ dodal s tím, že zvyšování rozpočtu pro Českou televizi a Český rozhlas odmítá.

Podle Baxy je však tento krok nezbytný. „Veřejnoprávní média se dostala na hranu toho, kdy jsou schopna zajišťovat služby ve stávající podobě,“ uvedl v pořadu Co na to ministr. Zdůraznil, že se jedná o změnu, která přišla po mnoha letech.

Změna legislativy by podle něj neznamenala skokové zvýšení rozpočtu. „Skoro bych řekl, že jde o pouhé zalepování děr, které v rozpočtech jsou,“ pronesl.

Pro ANO je novela nepřijatelná

Nově zvolená europoslankyně Jarmila Pokorná Jermanová (ANO) na čtvrteční tiskové konferenci uvedla, že opoziční hnutí hodlá přijetí legislativní úpravy zabránit. „Pro nás je to nepřijatelná změna. Je nezbytné si přiznat, že systém těchto poplatků je přežitý,“ uvedla před novináři.

Zástupci ANO chtějí podle Pokorné Jermanové především vyvolat diskuzi o tom, zda je současný systém koncesionářského financování efektivní. Zopakovala slova některých svých kolegů, že se jedná o zavedení nové daně.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Koncesionářské poplatky jdou proti mladým lidem, řekl Nacher. Hrabovi vadí zpoplatnění internetu

Tagy: