Zástupci firem k poplatkům: Když je budeme jen zvyšovat, bude ČT dražší než Netflix

Zdeněk Zajíček (ODS) a Jiří Grund

360° (172)

Spousta argumentů se v diskusi o zvyšování koncesionářských poplatků za televizi opomíjí, upozornil prezident Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Dodal, že pokud se nebudou brát v potaz, dostaneme se do situace, kdy bude Česká televize dražší než komerční stanice, ačkoliv její nabídka nebude tak kvalitní. Podle prezidenta Hospodářské komory Zdeňka Zajíčka (ODS) je nutné stanovit, co má vůbec veřejnoprávní televize vysílat.

„Vždy, když chcete zvýšit plat, se vás šéf zeptá: ‚A co za to bude?‘,“ podotkl Grund. To se prý v debatě ohledně navyšování koncesionářských poplatků neděje. Jediným důvodem plánovaného kroku je podle něj fakt, že se poplatky dlouho nezvyšovaly. Brát v potaz by se přitom dle jeho slov měly i argumenty proti, jako jsou vývoj technologií nebo umělá inteligence, díky nimž se dá televizní vysílání provozovat jednodušeji. „To jsou všechno parametry, které je třeba do debaty zapojit,“ dodal prezident Asociace provozovatelů mobilních sítí.

ČTĚTE TAKÉ: Nacher: Koncesionářské poplatky jdou proti mladým lidem. Hrabovi vadí zpoplatnění internetu

Pokud se tyto argumenty nevezmou v potaz, povede to podle jeho slov k neustálému zvyšování poplatků, ačkoliv nabídka soukromých programů bude mnohem výhodnější. „Budeme jenom zvyšovat a zvyšovat a pak najednou zjistíme, že poplatek za ČT bude vyšší než poplatek za Netflix a jiné programy. A budeme se všichni divit a klást si otázku, proč je televize dražší, když má méně seriálů než někdo jiný,“ vysvětlil Grund.

Podle prezidenta Hospodářské komory Zajíčka je především v rámci diskusí důležité definovat, co má vůbec veřejnoprávní televize vysílat. Ta se totiž podle něj často pouští do projektů, které by dokázala financovat komerční televize. „Je to něco, po čem volají zástupci komerčních televizí a rádií – znát rozsah. Vědět, kde mají prostor, ve kterém se mohou pohybovat,“ řekl.

Zvyšování poplatků by však uvítal. „K navyšování poplatků docházelo v minulosti vždy jednorázově a nebyl nastaven žádný valorizační mechanismus. Myslím si, že by měl nastat,“ prohlásil Zajíček. Souhlasil ovšem s tím, že by ČT měla na vývoj reagovat flexibilněji.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj současné nastavení veřejnoprávní televize kvituje. Pro průmysl podle něj přináší kvalitní služby a je nutné dělat vše proto, aby v takové podobě zůstala zachována. „Myslím si, že podnikatelé mohou vidět mnoho pořadů a programů, kde mohou být výsledky jejich práce prezentovány, a v komerčních televizích je vůbec nenachází,“ řekl. Celou škálu pořadů a témat podle něj komerční televize opomíjí, protože z nich nemají výnos, jako například technické školství.

Mediální novela, kterou chystá ministr kultury Martin Baxa (ODS), chce zvýšit koncesionářský poplatek za televizi o 15 korun. Místo současných 135 korun by tak Češi měli na Českou televizi přispívat 150 korun měsíčně. Nově by se navíc zákon týkal nejenom těch, kteří mají televizní přijímač, ale všech, kteří používají chytrý telefon nebo internetové připojení. Zákon by také umožňoval valorizaci poplatků.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: ČT za obrovskou sumu točí estrády, říká Stoniš. Dodal, že je třeba definovat úlohu veřejnoprávních médií

Tagy:
televize Netflix Česká televize poplatek koncesionářské poplatky Jan Rafaj 360° Zdeněk Zajíček Jiří Grund veřejnoprávní médium