V MHD si nepovídejte, mlčte. Španělsko kvůli koronaviru překvapilo cestující

Ve Španělsku si v buse nepopovídáte

Baleárské ostrovy se rozhodly, podobně jako některé jiné části Španělska, v městské hromadné dopravě vydat neobvyklé doporučení – během cesty nemluvit. Tamní vláda tak chce co nejvíce snížit riziko nákazy koronavirem.

Podle listu Ultima Hora baleárská vláda toto pondělí požádala cestující meziměstských autobusů, metra a vlaků, aby jejich cesta proběhla v tichosti. Jízdu by si také měli naplánovat tak, aby se vyhnuli dopravní špičce.

V rámci prevence proti nákaze koronavirem v meziměstských autobusech na Mallorce a Ibize, které jsou součástí Baleárských ostrovů, nebude možné cestovat vestoje, zaznělo na tiskové konferenci po jednání vlády. Na Mallorce budou ve vagonech vlaků a metra také vyznačena místa, kde cestující mohou během jízdy stát, pokud na ně nezbydou místa k sezení.

Mallorca není jediná

Kromě standardního nošení roušek, držení rozestupů a dezinfekce rukou je v meziměstské dopravě zakázáno jíst a pít.

Baleárské ostrovy ale nejsou jediným územím ve Španělsku, kde vyzvali cestující, aby během své jízdy nemluvili. V úterý o zavedení podobného opatření informovala také provincie La Rioja. V listopadu o jízdu v tichosti požádala například i Barcelona.

Tagy: