Evropské rozmary počasí: Řekové se koupají v moři, Španělé odklízejí hromady sněhu

Počasí

Zatímco španělská metropole se potýká s největším přívalem sněhu za půl století, v Řecku zažívají jeden z nejteplejších lednů za posledních 50 let. Teploty jsou tam až o 15 stupňů vyšší než obvykle v tomto období. Španělsko naopak v dalších dnech čekají silné mrazy.

Oba státy se řadí do jižní Evropy, což ale ohledně počasí nemusí nic znamenat. Ve středním Řecku naměřili v neděli více než 20 stupňů Celsia, a na Krétě dokonce 26 stupňů. Takhle vysoké teploty zažilo Řecko za posledních 50 let jen dvakrát, a to v roce 1987 a 2010.

Na rozdíl od Španělů, kteří v Madridu odklízeli místy až půlmetrovou sněhovou nadílku a v dalších dnech očekávají silné mrazy, Řekové vyrazili o víkendu na pláže. Policie tak musela na pobřeží dohlížet na dodržování omezeného shlukování lidí kvůli koronaviru.

Řecko přitom v pátek znovu prodloužilo celostátní karanténu, kterou zavedlo začátkem listopadu, a to zatím o týden, do 18. ledna. V zemi je zavřená velká část obchodů a lidé musí hlásit opuštění domu buď na určené číslo mobilní zprávou, nebo pomocí speciálního formuláře. Ven smí kromě nákupu a cesty do práce také kvůli lékaři nebo venčení psa. Na veřejnosti je třeba nosit roušku a dodržovat rozestupy.

Španělská policie zase musela na několika místech v centru hlavního města rozhánět obyvatele, kteří pořádali bitvy v koulování sněhem. Na jedné z těchto akcí bylo kolem 70 lidí, a to přesto, že i ve Španělsku platí omezení shlukování.

Tagy: