Benda: Babiš se snaží tvářit státotvorně. Pochopil, že nemá šanci sestavit vládu

Marek Benda v K Věci

K věci 18.10.2021

Andrej Babiš nečekal, že vyhrajeme, prohlásil v pořadu k Věci poslanec ODS a zástupce koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) Marek Benda. Potvrdil, že nová vláda tvořená ještě s Piráty a Starosty by mohla vzniknout ještě do Vánoc. Jediné, za co Babišovi za posledních osm let děkuje, je konec komunistů ve Sněmovně.

„Hnutí ANO porazila koalice Spolu. Ne pětikoalice, která bude mít ve Sněmovně většinu,“ zdůraznil dlouholetý poslanec ODS Marek Benda. Koalice Spolu podepsala ihned po volbách memorandum s koalicí Pirátů a Starostů, podle kterého jednají zmíněné strany a uskupení o vládě pouze mezi sebou. Dohromady dají 108 z 200 poslanců.

Přesto se spekulovalo, že prezident Miloš Zeman nechá první pokus na sestavení kabinetu současnému premiérovi Babišovi. Ten ale oznámil, že by pověření nepřijal. „S důvěrou ve výroky, které říká, je to vždy složitější. V minulosti své prohlášení několikrát změnil, ale dávám lidem novou šanci. Proti 108 se nedá nic postavit, ANO je připraveno odejít do opozice,“ řekl Benda.

Podotkl, že Česko potřebuje vládu co nejrychleji a nemá cenu se několik měsíců trápit s bezvýslednými pokusy. „Babiš nečekal, že vyhrajeme. Jeho první reakce byly zvláštní, ale pochopil, že není šance, aby sestavil vládu,“ dodal.

Podle Bendy začal současný premiér s prezidentskou kampaní. „Pokud mu budou čísla v průzkumech vycházet, bude kandidovat. Snaží se tvářit státotvorně, že je schopen uznat porážku. Prchalové mu vždycky radí, aby vypadal na veřejnosti dobře. Zásluhu bych mu dal jen za to, že se mu podařilo zničit komunisty,“ konstatoval.

Do konce roku by měla mít vláda důvěru

Obě opoziční koalice v posledních dnech vyjednávají a do 8. listopadu, kdy bude první ustavující schůze nové Sněmovny, chtějí podepsat koaliční smlouvu. „Do Vánoc musíme mít vládu a dokonce bych chtěl, abychom do konce roku měli vládu s důvěrou,“ nastínil Benda další postup.

Koalice se prý shodují na řadě věcí, k personálnímu obsazení ministerstev se ale prý ještě nedostaly. „Určitě existují rozdíly, ale nevedu všechna jednání. Shody máme například u digitalizace, ale u spravedlnosti je naše koalice konzervativní a neslibuje revoluce. Druhá koalice má představu, že se věci mají více měnit. Vše si budeme tento týden vyříkávat,“ řekl poslanec ODS.

Benda jako šéf Sněmovny?

Emotivní ebaty se vedou také o postu předsedy Sněmovny. Kromě nejspíše vládní koalice ho chce získat také hnutí ANO, které bude mít nejvíce poslanců ze všech kandidujících stran či uskupení.

„Jsme vítězi voleb a těžko předpokládat, že bychom za této situace přepouštěli pozici někomu z opozice. Chceme předsedu za koalici Spolu. Zdá se nám nenormální, aby si tento post nárokovala druhá koalice, která má oproti nám polovinu mandátů,“ zdůraznil Benda.

Sám Benda patří společně s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou mezi nejžhavější kandidáty. „ Spekulace kolem mé osoby nechci komentovat. Kam bude Petr Fiala chtít, aby šel, tak tam půjdu a budu práci vykonávat co nejlépe,“ uvedl Benda. Dodal, že hnutí ANO musí být jako nejsilnější strana zastoupeno na některém z postů ve vedení Sněmovny, ne však na předsednickém.

Tagy: