Rakušan: Proč Babiš odmítá pokus o sestavení vlády? Jako manažer asi nerad ztrácí čas

Rakušan v Novém dni

Rozhovor s Vítem Rakušanem

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek oznámil, že nepřijme od prezidenta Miloše Zemana mandát k sestavení vlády. Podle šéfa hnutí STAN Víta Rakušana ale nejde o zahájení jeho prezidentské kampaně. Rakušan v Novém dni apeloval, aby se nová vláda sestavila co nejrychleji, zároveň by uvítal alespoň nějaké informace o zdravotním stavu české hlavy státu.

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) podepsala ihned po volbách memorandum s koalicí Pirátů a Starostů, podle kterého jednají zmíněné strany a uskupení o vládě pouze mezi sebou. Dohromady dají 108 z 200 poslanců, přesto se spekulovalo, že prezident Miloš Zeman nechá první pokus na sestavení kabinetu současnému premiérovi Babišovi.

Babiš ale oznámil, že by pověření nepřijal. „Doufám, že teď nám nic nebrání. Nevíme ale, kdy se prezident vrátí do úřadu. Je hráčem, který má zásadní slovo. Nevíme, jestli se nepokusí pana Babiše přesvědčit, nebo to prostě nechá jít logickou cestou. Základní půdorys je narýsovaný. Zbrzdění bude jen k neprospěchu České republiky, vláda potřebuje pracovat,“ okomentoval Vít Rakušan současnou politickou situaci.

Spekuluje se, zda za Babišovým ustoupením není začátek jeho prezidentské kampaně. „Bavit se o kampani mi nepřijde vhodné. Přijde mi pravděpodobné, že Babiš jako manažer také nerad ztrácí čas. Kdyby dvakrát zkoušel sestavit vládu, tak budeme mít rozpočtové provizorium, protože návrh paní Schillerové v této podobě neschválíme,“ zdůraznil Rakušan. Předpokládaný deficit státního rozpočtu v roce 2022 by měl být zatím 376,6 miliard korun.

Od 8. listopadu jsme připraveni, hlásí Rakušan

Kdy ale může být v Česku nová vláda důvěrou? „Dali jsme si velký závazek, že do 8. listopadu, kdy je ustavující schůze Sněmovny, chceme mít podepsanou koaliční smlouvu včetně programového prohlášení a rozdělení resortů. Od toho dne jsme připraveni a záleží na ostatních politických hráčích,“ pronesl Rakušan.

Vznik nového kabinetu se ale neobejde bez prezidenta republiky. Ten podle Ústavy totiž jmenuje předsedu vlády a na jeho návrh také ministry. Ústava však nedává žádnou lhůtu, ve které k tomu musí dojít. Otázky tak vzbuzuje zdravotní stav Miloše Zemana, který je hospitalizovaný ve střešovické Ústřední vojenské nemocnici.

Hrad totiž žádné přesné informace zatím nezveřejnil a také dokument ke svolání prvního zasedání Poslanecké sněmovny právě na 8. listopad vzbuzuje emoce. Podle některých odborníků totiž nejde o Zemanův podpis, nýbrž ho napodobila manželka Ivana.

„Nechceme žádný detail zdravotního stavu a bulvární intimnosti. Prezident má mít klid na uzdravení jako každý nemocný člověk. Na druhou stranu ve chvíli, kdy máme po volbách, čeká se na nějaký krok prezidenta a nevíme nic, tak je to špatné a vše vede ke spekulacím, drbům a fámám. Čekám, že Hrad třeba uvede přibližné datum, kdy se prezident vrátí do úřadu, a já pak budu určitě trpělivý,“ zdůraznil Rakušan.

Předseda Poslanecké Sněmovny Radek Vondráček (ANO), který zmíněný dokument s kontroverzním podpisem ukázal, se navíc k prezidentovi na pokoj zřejmě dostal bez vědomí ošetřujícího lékaře. „Také zástupci ÚVN nejsou komfortní s tím, co se kolem prezidenta děje. Mám bratra primáře, který nad proniknutím na oddělení jen kroutil hlavou a říkal, že je to skoro na stížnost na Pražský hrad,“ prozradil šéf hnutí STAN v Novém dni.

Tagy: