Benda: Nemáme normální opozici. Balaštíková řekla, jak bude vypadat peklo s úsporným balíčkem

Marek Benda (ODS) v Partii Terezie Tománkové

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 28.5.2023

Vláda se svým úsporným balíčkem může ve Sněmovně čekat od opozice tvrdou kritiku a obstrukce. Výjimkou nebudou ani noční jednání, sdělila poslankyně hnutí ANO Margita Balaštíková v pořadu Partie Terezie Tománkové. Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda reagoval slovy, že pokud by opozice byla normálnější, mohl by se úsporný balíček projednávat a připomínkovat delší dobu. Za viníka vyhrocené situace označil stínového premiéra Karla Havlíčka (ANO), který vyhrožoval peklem v Poslanecké sněmovně.

Benda na začátku pořadu vysvětloval, proč vláda nechala na připomínkové řízení úsporného balíčku pouze sedm dní. Podle něj slouží především pro námitky od vládních resortů a navíc opozice dala jasně najevo, že balíček hodlá bojkotovat. „Kdybychom měli normálnější opozici a kdyby nám nezačal vyhrožovat pan Havlíček, že zažijeme peklo, mohlo být připomínkové řízení delší,“ řekl Benda v pořadu Partie na CNN Prima NEWS.

Opoziční poslankyně Balaštíková k tomu uvedla, že balíček je primárně daňový a obstrukce proto budou třeba. „Určitě bude i noční jednání. Myslím, že je to právo opozice. Pět dnů na připomínkové řízení je krátká doba. Dokonce na veřejnost prosakuje, že vládní poslanci nejsou jednotní a v pohodě,“ řekla Balaštíková.

Poslanec hnutí STAN Jan Lacina se nad argumentací Balaštíkové pousmál. „Koalice bude jednotná. Vyjednávání trvala poměrně dlouho, protože jsme měli jiné názory. Od začátku jsme říkali, že se jen nelze proškrtat k výsledku a budeme se muset podívat i na daně,“ řekl.

Přiznal ovšem, že v balíčku vidí dvě kontroverzní věci. Nechtěl je ale dále specifikovat, protože se v něm ještě provedou dílčí změny.

Další opoziční politik Zdeněk Kettner (SPD) odmítl, že by v Poslanecké sněmovně mohlo nastat „peklo“. „Bral bych to jako běžnou opoziční práci, od které tam jsme. Nepoužíval bych expresivní pojmy, do toho se zapojovat nebudu,“ dodal.

Tagy:
ODS Karel Havlíček Marek Benda Terezie Tománková Margita Balaštíková ANO 2011 Svoboda a přímá demokracie Jan Lacina Poslanecká sněmovna ČR Zdeněk Kettner