Čekat na levné hypotéky by byla chyba, shodli se ekonomové. Kovanda upozornil na český fetiš

Ekonomové Lukáš Kovanda a Jakub Sika

Co na to vaše peněženka 21.8.2024

Jít do hypotéky se vyplatí nyní, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda s tím, že vyčkávat na velké zlevnění může být zásadní omyl. Zdůraznil také, že hypotéky se stávají zbožím pro bohaté. Stejně to vidí i expert na finanční plánování Jakub Sika. Kovanda kromě toho podotkl, že Češi mají v průměru velmi vysoké úspory, což označil za „fetiš“.

Hypotéky podle Kovandy již letos zásadně nezlevní. „Výrazné snížení jejich cen lze očekávat v příštím roce, i když z dlouhodobého hlediska zůstanou stále poměrně drahé. Naopak hrozí, že ceny nemovitostí porostou,“ podotkl.

K TÉMATU: Pole pro růst platů se otevřelo, uvedly odbory po jednání. Jurečka sdělil, kdy vláda rozhodne

Za těchto podmínek se tak prý vyplatí jít do hypotéky nyní. „Může také dojít k tomu, že (úrokové sazby, pozn. red.) zastaví na čtyřech procentech. Kalkulovat s výrazným zlevňováním může být velká chyba,“ varoval ekonom v pořadu Co na to vaše peněženka.

S hypotékou by nečekal ani Sika. „Inflace sice neodezněla nadobro, ale její hodnota je pod kontrolou. Růst nemovitostí už začal, takže bych neotálel,“ zdůraznil expert.

Kovanda poznamenal, že hypotéky se stávají luxusním zbožím. „Hrozí také, že v takovém stavu zůstanou. Nezapomeňme také na velkou sháňku po nemovitostech,“ podotkl. Sika však namítl, že situace v regionech v tomto ohledu není tak horká.

„Mnoho lidí, kteří dojíždějí za prací do Prahy, nemají problém si koupit nemovitost v okruhu 50 kilometrů od hlavního města. Nemyslím si, že by řada Čechů dnes nedosáhla na hypotéku,“ řekl.

Na českém trhu podle Kovandy odezněla obava z inflace, takže se lidé více vrhají do investic. „Díky zrušení superhrubé mzdy během epidemie covidu lidé zadržovali peníze a budovali si velké úspory, takže máme v Česku velkou míru nahromaděných prostředků. Dát vše do pomyslné zlaté cihly je tuzemský fetiš,“ dodal.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Středula hrozí protesty v celé zemi kvůli platům. Jde o souboj ideologie s rozumem, říká

Tagy: