Běsnění komárovského vraha: Dívku znásilňoval, jejího partnera ubil a tělo spálil

Obviněný Radim Odehnal

Běsnění komárovského vraha: Dívku znásilňoval, jejího partnera ubil

Komárovský vrah. Takovou přezdívku si vysloužil Radim Odehnal. Muž, který měl na svědomí jedno znásilnění a o další se pokoušel. Přesto léčbu odmítal a když jednoho jarního večera pozval k sobě domů mladý pár hledající nocleh, proměnil se v krvelačnou bestii.

Byl konec března roku 2009, když do baru U Piráta v Brně-Komárově vešla mladá dvojice. Páru si krátce nato všiml jeden z mužů sedící v lokálu a 21letá dívka se mu ihned zalíbila. Žárlivě pohlédl také na jejího o 10 let staršího přítele a zrakem sjel zpět ke své sklenici. V Komárově už bydlel společně se svými psy téměř půl roku. Do klidné brněnské čtvrti se nastěhoval po propuštění z vězení a absolvování sexuologické a protialkoholní léčby. Za sebou měl v tu dobu už několik odsouzení za napadení právě takových dívek, jaká teď seděla o několik stolů před ním. V tu dobu měl stále docházet na ambulantní léčbu, tu ale odmítal. Místo toho zapíjel své sexuální touhy alkoholem, který mu lékaři přísně zakazovali.

Šlechetná nabídka

O několik hodin později už Radim Odehnal a mladý pár popíjeli spolu. „Když jsme se s ním bavili, zdál se nám úplně normální,“ vypověděla později přeživší dívka v soudní síni. Po několika půllitrech piva se pár Odehnalovi svěřil, že nemá kde přespat. Vraceli se do Čech ze Slovenska a neměli příliš mnoho peněz. Násilník, také už posilněný alkoholem, se chopil nabídnuté příležitosti a okamžitě se vtělil do role šlechetného hostitele. Mladému páru nabídl ubytování ve vlastním domě. Zábava pokračovala a opilá trojice se z baru přesunula do nedalekého rodinného domu. Svým hlukem na sebe upozornila dokonce několik sousedů. Dvojice usnula v připraveném pokoji a hostitel odešel do své ložnice.

Uprostřed noci se Radim Odehnal do pokoje svých hostů vrátil. Bez jediného slova se vrhl na mladou dívku a začal ji osahávat. Vzbudila přítele, aby jí od dotěrného násilníka pomohl, spor ale netrval dlouho. Odehnal byl v tu chvíli už vyzbrojen osmikilovou palicí, se kterou muže několikrát udeřil do hlavy. V tu chvíli mu už nic nebránilo ukojit své násilnické choutky. Dívku svázal a začal znásilňovat.

Mezitím se z bezvědomí probral její přítel, ale ani napodruhé neměl šanci se ubránit. „Pozor, má nůž!“ zakřičela dívka. Bylo už ale pozdě. Odehnal odtáhl tělo do vedlejšího pokoje a vrátil se zakrvácený ke svázané ženě. „Nestarej se, je mrtvej!“ odsekl podle její pozdější výpovědi násilník a odvlekl 21letou dívku do kůlny.

Útěk zpátky do baru

Na dvoře posléze Radim Odehnal připravil ohniště a začal se zbavovat mrtvoly muže. Rozhodl se, že tělo uprostřed dvorku spálí. Trvalo to ale zřejmě déle než plánoval. Podle spisu dokonce porazil borovici stojící opodál, ale i s pomocí dřeva se tělo pokoušel pálit několik hodin. Mezitím se vracel do kůlny, kde svázanou dívku ještě několikrát zbil a brutálně znásilnil. K záchraně jí nakonec pomohla náhoda. V nestřežený okamžik si totiž dokázala uvolnit ruce utažené lanem. Věděla, že to může být její jediná a zároveň poslední šance na útěk. V tu chvíli ještě netušila, co se dělo na dvoře domu. Vykopla jedno z prken v zadní stěně kůlny, prolezla ven a dostala se až na příjezdovou cestu.

Komárov ale příliš neznala. Vydala se proto instinktivně stejnou cestou, jakou si pamatovala z předešlé noci. Do baru U Piráta se dostala krátce před třetí odpoledne. Proběhla lokálem, kde ještě před pár hodinami seděla se svým přítelem a obsluze vylíčila, co se jí stalo. Krátce na to byla brněnská policie v pohotovosti.

Rodinný dům byl během několika minut obklíčen. Dovnitř se ale hlídky dlouho nemohly dostat. Nikdo neotvíral a na dvoře pobíhali štěkající psi. Musela se o ně nejprve postarat odchytová služba strážníků. Až potom pronikla do domu zásahová jednotka, která uvnitř domu Radima Odehnala zadržela. Policie dům prohledala, nikdo další v něm už ale nebyl. Hrůzné tajemství ohniště na dvoře domu odhalily až následující analýzy odebraných vzorků DNA. Ohořelé ostatky byly, tak jak naznačovala výpověď dívky, lidské. Torzo těla patřilo zavražděnému mladíkovi.

Děsivá minulost nenápadného souseda

Klíčovým důkazem se staly pachové stopy. Kriminalisté ani nepotřebovali slyšet od Radima Odehnala přiznání. Měli dostatek nepřímých důkazů, které vedly přímo k němu. Vypovídat odmítal jak v průběhu vyšetřování, tak u následujících soudních jednání. Hlavní se tak pro detektivy stala dívka, která díky svému štěstí i neuvěřitelné duchapřítomnosti přežila jeho běsnění a dokázala se zachránit. Ochotně popisovala chování obviněného Odehnala i přesto, že soudní znalci mluvili o trvalých psychických následcích, které jí vrah a násilník způsobil.

Obyvatele Komárova zase děsila odhalená minulost jejich souseda. Znásilnění, nařízené léčby a fakt, že byl už dříve několikrát souzen. O nenápadném muži se toho najednou dovídali stále více. Podle znaleckých posudků se přitom jeho další útok dal očekávat. Nedodržoval totiž podmínky ambulantní léčby svého násilnického chování. Nebral předepsané léky a navíc často popíjel alkohol. Od svých lékařů musel vědět, že právě tahle kombinace umocňuje jeho sexuální touhy. Doživotní trest postupně řešil i Vrchní a později Nejvyšší soud. Nejpřísnější trest, který česká justice zná, mu ale byl pokaždé potvrzen. Odpykává si ho v detenčním ústavu pod stálým dohledem odborných lékařů.

Tagy: