Bestiální vražedkyně z Děčína: Prostitutka z nenávisti zabíjela muže kladivem i sekáčkem

Svým obětem zasazovala Jaroslava Fabiánová vražedné rány šídlem, sekáčkem na maso i kladivem. K surovým ranám ale nacházela odvahu až poté, co muže uspala.

Fabiánová z nenávisti zabíjela muže kladivem i sekáčkem

Neznala slitování. Svým obětem zasazovala Jaroslava Fabiánová vražedné rány šídlem, sekáčkem na maso i kladivem. K surovým ranám ale nacházela odvahu až poté, co muže uspala. Hnala ji nenávist, protože ona sama se v mládí stala obětí násilného činu. Po každé z vražd ale nezapomněla svou oběť okrást.

V tehdejším Československu se psal rok 1981 a Jaroslavě bylo 16 let. Zatímco její vrstevníci plánovali s rodiči svoji budoucnost, ona žila jinak. Rodiče o dospívající dívku ani její bratry už tři roky nejevili zájem.

Rodinou jí byla parta podobně starých romských teenagerů, kteří se potloukali děčínskými ulicemi a přivydělávali si občasnými krádežemi nebo prostitucí. To druhé se Jaroslavě Fabiánové ale příčilo. V mládí měla být podle svých pozdějších výpovědí totiž znásilněna. Navíc už v té době mohla cítit k můžům nenávist. Plán na vykradení jednoho z děčínských bufetů jí tehdy přišel jako výborný nápad. Nemohla tušit, jaké to pro ni bude mít následky.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Rána kladivem a 20 bodných ran

Pro skupinku mladých Romů v čele s Jaroslavou Fabiánovou to tehdy nebylo nic výjimečného. S vloupáním do nejrůznějších prodejen nebo sklepů měli zkušenosti. Přesto ale udělali velkou chybu. V bufetu po nich totiž kromě prázdné kasy zůstaly i otisky prstů. Děčínská policie tehdy navíc už partu výrostků znala a tak se Fabiánová brzy ocitla na policejní stanici. Tentokrát ještě ne na dlouho.

Peníze z vyloupeného bufetu Jaroslavě brzy došly a jen o měsíc později mířila ulicemi Děčína do bytu téměř 80letého Vladimíra Z. Seniora, který byl v děčínském podsvětí známý tím, že si často platil nezletilé dívky. Jaroslava jako obvykle přetrpěla nutné zlo, ale při placení se začala se svým zákazníkem hádat o peníze.

Jak později uváděla, senior jí nechtěl zaplatit částku, na které se předem domluvili. V tu chvíli zřejmě Jaroslavu Fabiánovou přemohl vztek. Na chlípného seniora, ale také na všechny další muže, kteří ji v jejím dosavadním životě zrazovali. Silná rána do hlavy kladivem byla pro seniora smrtelná. Pro vražedkyni tím ale vyřizování účtů neskončilo. Patolog později napočítal na tělě přes 20 bodnutí. Obličej měl senior navíc zohavený dalšími bodnými ranami šídlem, které našla v jeho kuchyni.

I přes nezvykle brutální vraždu neměla tehdejší policie složitou práci. Během pár dnů si spojila otisky z místa činu s těmi, které měla v databázi z nedávno vykradeného bufetu. Jaroslava ale nebyla plnoletá. Po necelých pěti letech si svůj trest odpykala a opět byla na svobodě.

Vraždící prostitutka

Změna společenských poměrů po Sametové revoluci nabídla nové příležitosti i lidem jako byla Fabiánová. Stále se věnovala prostituci, začala ale vydělávat víc peněz. Byla to alespoň částečná kompenzace za překonávání odporu, který k mužům měla a který v ní stále sílil. V osobním životě ji přitahovaly ženy, v tom profesním ji ale lákaly vysoké výdělky od jejích zákazníků. Brzy ji napadl plán, jak si přijít k ještě více penězům. Své oběti začala uspávat. Ještě než došlo k tomu, za co měla dostat zaplaceno, nasypala uspávadlo svým zákazníkům do pití a jakmile usnuli, okradla je a zmizela.

Její plán ale nepočítal s důležitou proměnnou – zdravotním stavem většinou starších mužů, kteří byli jejími zákazníky. Krátce po rozdělení Československa tak putovala znovu za mříže. Jeden z mužů byl totiž kardiak a zatímco na lechtivé radovánky stačil, silné uspávadlo v kombinaci s alkoholem, které mu Fabiánová podala, bylo pro něj smrtícím koktejlem.

Láska z diskotéky

Svou bestiálností se nechala znovu naplno ovládnout až o několik let později. Bylo léto roku 2003, když pražští kriminalisté vyjížděli k případu brutální vraždy 83letého seniora Augustina K. Toho někdo v jeho bytě zabil sekáčkem na maso. Šest silných ran neměl šanci přežít. V bytě chyběly peníze a několik vzácných obrazů.

Jen o několik hodin dříve si Augustin K. všiml pohledné blondýnky. Vyzařovalo z ní sebevědomí, tak si senior dodal odvahy a pozval ji na skleničku. Následovalo pozvání do jeho bytu, kde mu Jaroslava Fabiánová dokonce uvařila polévku. Pár chvil na to popadla do ruky sekáček na maso.

I tentokrát Fabiánová udělala několik chyb. Policie rychle získala několik svědků, kteří ji identifikovali jako doprovod oběti a navíc začala prodávat ukradené seniorovy obrazy. „Ty obrazy mi dal Gusta. Sám je sňal ze stěny a vyřízl z rámu. Chtěl mi jen pomoci, abych mohla zaplatit nájem. Já ho nezabila, kdo ví, kdo přišel do bytu po mně!“ prohlašovala později Fabiánová u soudu.

Jen o pár týdnů později přitom vraždila znovu. Ještě v době, kdy policie vyšetřovala vraždu seniora z Prahy. Čtvrtého zavražděného, Richarda S., si vyhlédla na jedné z pražských tramvajových zastávek. Stačilo pár vět a 31letý muž pozval Fabiánovou na nedalekou diskotéku a později k sobě domů. O pár hodin později ho objevila policie v koupelně s 38 bodnými ranami. Tentokrát ale policisté na nic nečekali. Za nehty zavražděného Richarda S. totiž experti objevili stopy DNA, které vedly, podobně jako otisky před 22 lety v Děčíně, k Jaroslavě Fabiánové. Během této doby si tedy odseděla tresty za dvě vraždy, z dalších dvou ji tentokrát policisté obvinili.

Stala se tak jednou ze dvou žen, které si v Česku odpykávají doživotní tresty. O podmínečné propuštění může požádat až v roce 2036. V té době oslaví 71. narozeniny.

Tagy: