Bez Bidena hrozí u demokratů občanská válka, říká Zrno. Špičky strany teď nespí, nejí a řeší

Joe Biden na summitu NATO

K věci (194)

Americký prezident Joe Biden je kompromisní postavou Demokratické strany, na níž se shodne jak radikální křídlo, tak staří kádři. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to uvedl vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno. Podle něj by bez současné hlavy státu vypukla ve straně „občanská válka“. Zrno také podotkl, že klíčoví demokraté v těchto dnech nespí a řeší, co bude dále.

Ve Spojených státech podle Zrna panuje krize v médiích ohledně informací o Bidenově zdravotním stavu. Někteří novináři, kteří se pohybovali v Bílém domě, totiž o celé situaci psali zkresleně a kritizovali ty, kteří o Bidenově psychické kondici pochybovali.

K TÉMATU: Bidenův kardinální přešlap na summitu NATO. Zelenského představil jako Putina

„Některá média si uvědomila, že to už nešlo zastírat. V USA se nyní mluví o největším selhání žurnalistiky za poslední dekády, tedy minimálně od aféry Watergate. Dopisovatelé sídla ve Washingtonu, tedy absolutní špička novinařiny, nechávali Bidenovy přešlapy stranou, zatímco po internetu kolovalo množství videí,“ podotkl Zrno.

Připomněl také, že Demokratická strana je výrazně polarizovaná. „Jednu část tvoří radikální křídlo, které kritizuje Izrael za válku v Gaze a je rovněž progresivistické, zatímco na druhé straně stojí staré kádry. Biden se stal před pěti lety jejich kandidátem, jelikož představuje kompromisní postavu,“ podotkl vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS.

Bez současné hlavy státu by prý ve straně propukla „občanská válka“. „Klíčoví demokraté nyní nejí, nespí a řeší, co a jak. Hledají podobně sjednocujícího nebo alespoň ne tolik polarizujícího politika,“ uvedl Zrno v pořadu K věci. Na případnou výměnu však mají už pouze měsíc.

Trump si prý tuto situaci velmi užívá. U amerických voličů podle Zrna rozhoduje hlavně, zda kandidát dobře vypadá a je zdatný. „Mezi lidmi v USA se říká, že prezidentské volby jsou soutěž o to, kdo se nejvíce podobá Johnu Fitzgeraldovi Kennedymu. Šéf Bílého domu musí být v očích svého lidu prostě fit,“ dodal Zrno.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajinu neopustím, řekl Biden na summitu NATO. Svoji viceprezidentku si spletl s Trumpem

Tagy: