Bidenův kardinální přešlap na summitu NATO: Zelenského představil jako Putina

Americký prezident Joe Biden a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v závěru třídenního summitu NATO ve Washingtonu (12. 7. 2024)

Lapsus prezidenta Bidena

Prezidentu Joeu Bidenovi se podařilo udělat „zvlášť bolestivou chybu“, píše BBC. Před tiskovou konferencí k závěrům třídenního summitu NATO ve Washingtonu totiž představil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského jako ruského prezidenta Vladimira Putina.

„A nyní chci předat slovo prezidentovi Ukrajiny, který má stejně odvahy jako odhodlání. Dámy a pánové, prezident Putin,“ řekl Biden a odcházel od řečnického pultíku. Vzápětí se však vrátil a svůj omyl korigoval. Ale i když se opravil rychle, v rozběhnuté prezidentské kampani, kdy jsou jeho výkony ostře sledovány, tento přešlap zřejmě ještě více popudí demokraty, píše BBC.

ČTĚTE TAKÉ: Další americká pomoc Ukrajině. Kyjev dostane od USA „louskače“ helikoptér i vymodlené Patrioty

Ti mají totiž velké pochybnosti, zda má jednaosmdesátiletý politik pokračovat v souboji o Bílý dům s Donaldem Trumpem. Vyvolala je především červnová televizní debata, v níž se současný šéf Bílého domu opakovaně zadrhával a nedokázal dokončit myšlenky. Po debatě se začaly množit zprávy o tom, že je Demokratická strana v šoku a hodlá svého prezidentského kandidáta na poslední chvíli vyměnit.

Před tiskovou konferencí summitu NATO se navíc americký prezident podle BBC řídil scénářem a používal čtecí zařízení. Další světoví lídři, kteří byli na konferenci přítomni, se na sebe během Bidenova přešlapu otáčeli a mračili se, dodává BBC.

Když si americký prezident svůj omyl uvědomil, pokusil se ho zakamuflovat. Chtěl prý říct, že Zelenský „porazí Putina“. Ukrajinská hlava státu se svému americkému protějšku snažila pomoci. „Jsem lepší,“ zavtipkoval Zelenský. „Jste mnohem lepší,“ odpověděl mu Biden.

Bidenův zdravotní stav čím dál více znepokojuje veřejnost i odborníky. K odstoupení z volebního klání jej ve středu vyzval i dlouholetý podporovatel demokratů, herec George Clooney. Kvůli Bidenovým častým slovním přešlapům, zadrhávání či výpadkům paměti se příznivci této strany obávají, zda zvládne další volební období.

Prezident se však hájí a tvrdí, že denně podstupuje neurologická vyšetření. Své nepovedené výstupy omlouvá vyčerpáním či „nepovedeným večerem“. Odmítá tvrzení, že jde o důkazy vážnějších zdravotních komplikací.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Trump se nebojí Bidena, ale mladých kolegů, řekl Klvaňa. Kdo může prezidenta v kampani nahradit?

Tagy: