Bez roušek a bez odstupů. V Londýně se ostře protestovalo proti vládním nařízením

Nesouhlasíme. Pod tímto heslem protestovalo v sobotu několik tisíc lidí na londýnském Trafalgarském náměstí proti zpřísňování protiepidemických opatření na britských ostrovech. Většina lidí zcela bojkotovala nařízení, které stanovuje povinnost mít během shromáždění na obličeji roušku a dodržovat odstup. Podle The Guardianu potřebovali po střetech ošetření tři demonstranti a jeden policista.

Na okrajích davu bylo vidět policisty, kteří nijak nezasahovali. Účastníkům vadí, že vláda dále zpřísňuje opatření. Tento týden zkrátila provozní dobu barů a restaurací, zpřísnila požadavky na nošení roušek a zvýšila pokuty za nedodržování opatření. Zakázala shromáždění více než šesti lidí s výjimkou demonstrací, pokud jejich organizátoři zajistí odstupy.

Protest se konal na témže místě i před týdnem, při potyčkách tam bylo několik policistů zraněno a zadrženo bylo 32 lidí.

Před dnešní akcí policie oznámila, že policisté budou s lidmi mluvit a vysvětlovat jim význam odstupu. K donucovacím prostředkům a na rozhánění davu dojde jen v případě, že to bude nezbytně nutné.

Mluvčí na shromáždění odmítli kritiku, že šíří konspirační teorie. Jde jim prý jen dodržení lidských práv a svobody vyjadřování. Jeden z účastníků, Dan Astin-Gregory, řekl, že chápe, že COVID-19 zabíjí a lidé kvůli němu trpí, avšak vládní opatření jsou podle něj neúměrně přísná. „Unavuje nás to strašení a dezinterpretace faktů. Unavuje nás omezování našich svobod,“ řekl.

Unavuje nás to strašení

V Británii na nemoc COVID-19 zemřelo více než 42 tisíc lidí, což je nejvyšší bilance v evropských zemích. V posledních týdnech se navíc rychle zvyšují údaje o denním nárůstu nakažených.

Mluvčí na shromáždění odmítli kritiku, že šíří konspirační teorie. Jde jim prý jen dodržení lidských práv a svobody vyjadřování. Jeden z účastníků Dan Astin-Gregory řekl, že chápe, že COVID-19 zabíjí a lidé kvůli němu trpí, avšak vládní opatření jsou podle něj neúměrně přísná. „Unavuje nás to strašení a dezinterpretace faktů. Unavuje nás omezování našich svobod,“ řekl ve svém vystoupení.

Opatření se zpřísňují podle podmínek v jednotlivých částech Británie a do pondělka se dotknou čtvrtiny obyvatel země s 66 miliony obyvatel. Do skupiny oblastí se znepokojujícím vývojem v pátek vláda zařadila také devítimilionový Londýn, kde by tak mohla být vyhlášena další zpřísněná opatření.

Tagy: