Bez Ukrajinců se naše ekonomika neobejde, míní Juchelka. Popsal, čím Česko láká cizince

Aleš Juchelka (ANO), stínový ministr práce a sociálních věcí

360° (186)

Kulturně jsme úplně stejnou zemí, jako je Ukrajina. Jsem rád, že tu Ukrajince máme, jako ekonomika bychom se bez nich neobešli. V pořadu 360° to řekl místopředseda Poslanecké sněmovny, stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka (ANO). Popsal, že se do Česka stěhuje také mnoho lidí ze západu. Láká je například fakt, že Česko je jednou z nejbezpečnějších zemí na světě.

Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Juchelky je Česká republika kulturně úplně stejnou zemí jako Ukrajina. „Těch 120 tisíc ukrajinských uprchlíků (myšleni tím jsou pracující uprchlíci, pozn. red.) nám skutečně pomohlo, pracují a do systému prostředky odvádějí. Jsem rád, že je tu máme. Bez ukrajinských – v tuto chvíli třeba řidičů, číšníků a stavebních dělníků – bychom se skutečně asi v tuto chvíli jako ekonomika neobešli,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS Juchelka.

ČTĚTE TAKÉ: Mlejnek: Ruskému vlivu ve frakci spoluzakládané ANO bych se nedivil. Nestabilita mu vyhovuje

Česko podle politika láká i další Evropany ze západních zemí. „Z hlediska migrace můžeme počítat s tím, že někteří občané zemí Evropské unie budou hledat příležitosti bydlet jinde,“ myslí si politik. Doplnil však, že je třeba obezřetnost před nelegální migrací.

Právě kvůli ní je podle něj v některých částech Evropy nebezpečno. „Pamatuji si všechny možné zahraniční cesty, kde nám vždy na velvyslanectví říkali, ať do některých čtvrtí nechodíme. Spousta lidí už má jednoduše nelegální migrace plné zuby a bude se snažit hledat bezpečnější místo,“ řekl Juchelka. Jako příklad uvedl Švédsko, které je první v žebříčku vražd střelnými zbraněmi v Evropě.

Evropské občany láká k přestěhování do Česka podle něj především bezpečí. Zmínil i několik dalších důvodů. „Jsme země, která je skutečně poměrně bohatá. Máme výbornou polohu státu, skvělou půdu a takhle bych mohl pokračovat dál,“ řekl Juchelka. Mezi další výhody patří podle něj také vysoká úroveň zdravotnického systému.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Schillerová: Stanjura narušuje důvěru ve stát. Jednání o rozpočtu není divadlo, opáčil ministr

Tagy: