Bezbolestná poprava? Vězně z Alabamy má zabít nedostatek kyslíku. Kritici se bouří

Prvním vězněm, který má být popraven, je Kenneth Smith.

Alabama plánuje popravy dusíkem

Americký stát Alabama plánuje ve čtvrtek provést vůbec první popravu ve státech pomocí dusíkové hypoxie – tedy smrt způsobenou nedostatkem kyslíku. Vězněm, který má být popraven, je Kenneth Smith. Jednu popravu má už za sebou, smrtící injekci ale přežil. Podle alabamských úřadů je tato forma popravy bezbolestná. Kritici ji ale přirovnávají k pokusům na lidech.

Dusík – plyn bez barvy a zápachu. Tvoří 78 procent vzduchu, který vdechujeme, a je neškodný. Avšak pouze pokud ho nabíráme do plic s odpovídajícím množstvím kyslíku. Vězeň Smith by měl jako první odsouzený ve Spojených státech dostat smrtící dávku – tedy stoprocentní dusík.

ČTĚTE TAKÉ: Nejhorší místo činu, jaké jsem viděl. Masakr v Chicagu otřásl i zkušenými policisty

„Připoutají ho k lehátku v popravčí komoře a nasadí mu respirátor. Ředitel věznice poté aktivuje systém, který se nazývá dusíková hypoxie. Začnou mu do těla přes masku pumpovat čistý plynný dusík, což způsobí, že Smith zemře na nedostatek kyslíku,“ vysvětlila celý proces novinářka Kim Chandlerová.

Odpůrci popravy tvrdí, že stát z vězně dělá pokusného králíka pro potenciálně strašlivý experiment. Alabamské úřady se ohání argumentem, že Smith rychle ztratí vědomí a zemře bezbolestně.

„Člověk se udusí, což může být velmi nepříjemný pocit. Dušení je silně negativní stav, kdy bojujete o kyslík a panikaříte,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Lukáš Pollert, anesteziolog Fakultní nemocnice Motol. Za jak dlouho člověk upadne do bezvědomí, se podle něj různí, může to být přibližně deset až dvacet sekund.

Smrt dusíkovou hypoxií je povolená ve třech státech – kromě Alabamy také v Oklahomě a Mississippi. Alabama se pro tuto formu popravy rozhodla kvůli nedostatku ingrediencí používaných ve smrtících injekcích. Podle deníku New York Times už byla využita i v Evropě při asistovaných sebevraždách.

Tagy: