Probuzení do velkého šoku a paniky. Češka žijící v Turecku popsala, jak hledala své dítě

Probuzení do velkého šoku a paniky. Tak popsala ve vysílání CNN Prima NEWS zkušenosti s obrovským zemětřesením Češka Jitka Nassar, která žije v tureckém městě Gaziantep – epicentru prvního nejtěžšího otřesu. V oblasti hranice mezi Tureckem a Sýrií při otřesech o síle 7,8 stupně zemřelo více než 3 800 lidí.

„Nejdřív jsem hledala dítě v posteli. Hned jsem běžela do jejího pokoje, měla jsem velký strach. Pak jsem zjistila, že leží u mě. Člověk se vzbudil do velkého šoku a paniky. U nás ve čtvrtém patře to házelo nábytkem ze strany na stranu. Moc jsme se báli. Po těch velkých otřesech jsme se hned evakuovali ven,“ uvedla Češka, která v Turecku pracuje pro organizaci Člověk v tísni.

Ještě večer toho dne prý cítila otřesy zhruba každou hodinu. „Je to pořád cítit,“ dodala. Nassar přesto žije ve městě, které nebylo přírodním živlem tolik postižené. Ve srovnání s jinými tak ještě měla velké štěstí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Japonec měsíc dopředu předpověděl ničivé zemětřesení v Turecku. Uhádl i místo zkázy

Počet mrtvých po ničivém zemětřesení, které zasáhlo Turecko a Sýrii, už přesáhl 3 800. V Turecku zemřelo nejméně 2 379 lidí, uvedl ministr zdravotnictví Fahrettin Koca. Otřesy byly cítit v jedenácti tureckých provinciích, zraněných je přes 14 tisíc.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, podle něhož jde o největší zemětřesení od roku 1939, vyhlásil sedmidenní státní smutek. V Sýrii si katastrofa vyžádala na 1 444 lidských životů. Druhé zemětřesení o síle 7,6 stupně zasáhlo podle úřadů jihovýchod Turecka před polednem SEČ.

Tagy: