Japonec měsíc dopředu předpověděl ničivé zemětřesení v Turecku. Uhádl i místo zkázy

Japonský expert Jošinori Moriwaki už 30. prosince minulého roku varoval Turky, že v jejich zemi v blízké době dojde k ničivému zemětřesení. Jmenoval dokonce několik kritických oblastí, a to včetně Východní Anatolie. Kousek na jih teď skutečně došlo k sérii otřesů s katastrofickými následky.

Krátce před Silvestrem vystoupil Moriwaki na semináři v Turecku, během kterého zúčastněné a novináře varoval, že v zemi se schyluje k velké přírodní katastrofě. Informaci tehdy přinesl turecký list Hürriyet Daily News.

Stejně jako v Turecku jsou i v Japonsku zemětřesení velmi častá, Moriwaki proto varoval, že je zapotřebí se na takové krizové situace připravit. Japonci prý podle něj připravení jsou, Turci nikoli, řekl na konci loňského roku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Češka v Turecku popisuje ničivé zemětřesení: Máme pocit, že se stále klepe zem

„V Japonsku jsou lidé naprosto přichystaní. Jenže v Turecku máte až 60 procent nelicencovaných staveb. Turecké úřady by měly tento problém řešit a minimalizovat tak případné škody způsobené zemětřesením,“ prohlásil Moriwaki.

Ten pak dokonce zmínil určitá místa, která se začínají „lámat“ a může v nich dojít k zemětřesení. Jmenoval například Marmarský region, kde se nachází Istanbul, ale také Východní Anatolii na druhé straně země.

V noci na pondělí – zhruba měsíc od proroctví – pak skutečně Turecko zasáhlo masivní zemětřesení. Epicentrum otřesů se nacházelo v Jihovýchodní Anatolii, také zmiňovanou sousední Východní Anatolii ale živel postihl.

Právě kvůli špatným konstrukcím budov v této části Turecka bude zřejmě konečný počet obětí velmi vysoký. Přesně tak, jak japonský seismolog předpokládal.

Tagy:
Japonsko zemětřesení Turecko Istanbul seismologie nebezpečí předpověď otřesy přírodní katastrofa silvestr Východní Anatolie Hürriyet Daily News Marmarský region Jihovýchodní Anatolie