Bezohledný protest ekologů: Aktivisté se tentokrát zaměřili na Goyovy obrazy v Pradu

Aktivisté v Pradu

Ekologičtí aktivisté z hnutí Futuro Vegetal se v sobotu přilepili k rámům dvou obrazů Franciska Goyi v madridském muzeu Prado, aby upozornili na nutnost razantnějších opatření v boji se změnami klimatu. Napsal o tom deník El País.

Na stěnu galerie zároveň napsali +1,5 °C, což má připomenout cíl omezit globální oteplování při porovnání s předprůmyslovou dobou na tuto hranici.

Protestní akce v muzeu Prado, pro kterou si aktivisté vybrali dva známé Goyovy obrazy Nahá maja a Oblečená maja, je další z řady podobných akcí z poslední doby. V říjnu ekologické aktivistky z hnutí Just Stop Oil (Zastavme ropu) v londýnské Národní galerii vychrstly na obraz Slunečnice nizozemského malíře Vincenta van Gogha rajčatovou polévku. Plátno nepoškodily, protože ho chránilo sklo. Při protestu v Postupimi aktivisté potřísnili bramborovou kaší dílo impresionisty Claudea Moneta.

Tento týden byli v Nizozemsku odsouzeni dva Belgičané, kteří se přilepili k obrazu Jana Vermeera Dívka s perlou a polili ho polévkou. V pátek v Římě protestující polili hrachovou polévkou obraz Vincenta van Gogha.

V egyptském letovisku Šarm aš-Šajch v neděli začíná světová klimatická konference (COP27), během které budou zástupci 195 států a vlád společně s odborníky a zástupci nevládních organizací mluvit o dalším postupu v boji proti globálnímu oteplování. Aktivisté upozorňují, že dosavadní opatření jsou nedostatečná a že planetu kvůli rostoucím emisím a stoupajícím teplotám čeká černá budoucnost.

Tagy:
muzeum protest ekologie Řím Nizozemsko aktivisté Vincent van Gogh Postupim Slunečnice El País Národní galerie v Londýně Museo del Prado Jan Vermeer Nahá Maja