„Lepidloví“ aktivisté jsou zločinci. Už žádné slitování s nimi, píší německá média

Aktivisté ze skupiny Letzte Generation

V Berlíně přišla o život cyklistka, kterou srazila míchačka na beton. Kvůli klimatickým aktivistům, kteří se přilepili k silnici, se záchranáři nedostali ke zraněné ženě včas. Německá média nyní poukazují na to, že taková nešťastná událost byla jen otázkou času a že příslušníci alarmistických uskupení překročili veškeré meze.

„Bylo jen otázkou času, kdy bude mít Poslední generace (název protestní skupiny, jejíž příslušníci se v Berlíně přilepili k silnici, pozn. red.) na svědomí první lidský život,“ pustil se do klimaalarmistů komentátor německého deníku Focus Hugo Müller-Vogg.

Podle něho je zcela nehorázné, že členové Poslední generace pohrdají zákony, protože „si myslí, že jsou lepší lidé“. Müller-Vogg považuje akce protestujících, kteří blokují dopravu přilepením se k silnici, za vrchol arogance. Komentátor rovněž odsuzuje „bezohlednost, s jakou omezují svobodu pohybu ostatních lidí a nebojí se sami ohrozit lidské životy“.

Nejsou to aktivisté, ale zločinci

Hugo Müller-Vogg připomíná, že tito takzvaní ochránci klimatu způsobili již v minulosti řadu škod, aniž by při tom nutně šlo o život. „Podnikatelé kvůli blokádám zmeškali důležité schůzky, truchlící zmeškali pohřeb svých blízkých, lékaři zmeškali důležitou misi, nemocní lidé zmeškali naléhavě potřebnou návštěvu lékaře,“ vypočítává komentátor.

Ve svém hodnocení však jde ještě dál. „Je špatné, že spoluvládní Zelení mají pro tyto vyděrače stále slova soucitu. Nejsou to žádní aktivisté, jak se těmto pouličním blokátorům a hanobitelům obrazů s láskou říká. Máme co do činění se zločinci, a také je třeba je tak označit. A bojovat proti nim,“ dodal komentátor deníku Focus s tím, že si nezaslouží slitování.

Jenže klimatičtí alarmisté takovou optiku odmítají. Skupina Poslední generace podle jiného německého deníku Berliner Zeitung vydala prohlášení, v němž se ohradila vůči vlně obviňování, nenávistných projevů a údajných nepravd, které na adresu jejích členů byly vyřčeny. Média prý „zveličují okolnosti nehody cyklistky, a tím delegitimizují demokratický protest v krizové situaci“. Skupina v pátek v blokádě v německé metropoli pokračovala.

Budeme pokračovat

K nehodě aktivisté uvedli, že „je hrozné, že cyklistka zemřela“ a že jsou zděšeni a truchlí. Ke kolizi ale prý došlo několik kilometrů od každého z míst, kde se rozhodli přilepit k silnici. Dokonce prý dopředu informovali policii, kde se k vozovce přilepí, a žádali ji o odklon dopravy. Navíc se prý u každého místa protestu nachází pruh pro záchranáře.

Skupina Poslední generace sdělila, že se nenechá od protestů odradit „veřejnou agitací“. Prý musí udělat jedinou morálně správnou věc, a to jen nepřihlížet krizi, „ale jít vpřed“. Spolková vláda prý může jejich protesty ukončit jedině tím, že klimatickou krizi začne účinně řešit. Do té doby bude ve svých akcích pokračovat.

Tagy:
Německo Berlín doprava silnice protest Focus aktivisté cyklista krimi vteřinové lepidlo Berliner Zeitung vláda Spolkové republiky Německo Letzte Generation alarmisté Hugo Müller-Vogg