Drama na Semilsku: Řidič vytlačil Hanu s dětmi ze silnice a ujel. Ještě se klepu, říká žena

Paní Hanu na Semilsku vytlačil bezohledný řidič ze silnice

Jízdu bezohledného řidiče zachytila palubní kamera

Policisté na Semilsku pátrají po bezohledném řidiči, který vytlačil ze silnice protijedoucí řidičku. Žena musela strhnout řízení a vyjet mimo komunikaci, aby zabránila srážce s autem, které jelo středem úzké silnice.

Situaci zachytila její palubní kamera. „Záznam zcela jednoznačně usvědčuje řidiče červeného mitsubishi z přestupku,“ uvedla Ivana Baláková, mluvčí policie Libereckého kraje.

Za volantem havarovaného auta seděla Hana Dlouhá. Dodnes se klepe, když si na ten moment vzpomene. „Měla jsem s sebou obě děti, takže to bylo hodně nepříjemné. Troubila jsem, ale on vůbec nereagoval. Tak jsem to strhla na krajnici a porazila patník. Ten byl naštěstí z plastu. Když jsem pak později ukazovala místo dopravním policistům, říkali, že jsem měla obrovské štěstí. O pár metrů dál jsem mohla narazit do stromu nebo skončit s vozem na boku v hlubším příkopu,“ popisuje řidička.

ČTĚTE TAKÉ: Dramatická záchrana v Děčíně. Řidič s dítětem vjel na přejezd, smetl je rychlík

Je přesvědčená, že šofér červeného auta viděl, co způsobil. Přesto nezastavil a z místa ujel. I proto se rozhodla vše oznámit policistům. „Takhle bezohledné chování na silnici není možné tolerovat. Doufám, že dostane pokutu a body, aby se z toho poučil,“ dodává Dlouhá. Záznam z kamery žena předala k vyšetřování. Během něho se snaží identifikovat, komu auto patří a kdo seděl za volantem. „Bohužel registrační značka není na záznamu dostatečně čitelná, takže uvítáme pomoc veřejnosti,“ zdůraznila mluvčí Baláková.

Stačí použít selský rozum

Podle dopravního experta Romana Budského jde o jednoznačný projev agresivní jízdy. „Je otázkou, proč řidič takto jel. Mohl se nevěnovat řízení, třeba psát esemsku na mobilu. Mohlo také jít o nezkušeného řidiče, který nemá rozměry svého auta v oku. Ale osobně si myslím, že nejspíš půjde o člověka, pro kterého platí rovnice ‚jak žiju, tak řídím‘. On prostě jede svým stylem a ostatní ať se přizpůsobí,“ myslí si dopravní specialista.

K incidentu došlo na úzké silnici poblíž Rovenska pod Troskami, kde je aktuálně větší provoz kvůli objížďce opravovaného hlavního tahu. Dva osobní vozy se tam bezpečně minou, každé se ale musí držet při své krajnici.

„Na takových úzkých silnicích platí zásada, že čím blíže se míjíme zrcátky, tím pomaleji musíme jet. V předpisech stojí, že řidič musí jet tak rychle, aby dokázal zastavit na dohledovou vzdálenost. Tady to ale nestačí, zvlášť v zatáčkách. Tady by měl jet tak, aby zastavil na poloviční vzdálenost, než na jakou má dohled. Je to věc, kterou radí selský rozum. Němci to mají dokonce v zákoně,“ upozorňuje expert.

Tagy: