Bezpečnostní expert: Nejde zakázat prezidentovi jezdit na motorce. Ochranka s tím počítá

Český prezident Petr Pavel poskytl rozhovor britské televizi Sky News.

Vyjádření expertů Sklenáře a Kazbundy k Pavlově bouračce

Prezidentova záliba v adrenalinových sportech je výzvou pro jeho ochranku, tvrdí bezpečnostní expert Stanislav Kazbunda. Petr Pavel je svou akčností unikátem i v mezinárodním měřítku, upozornil bývalý hradní protokolář Miroslav Sklenář. K prezidentově čtvrteční nehodě na motorce se vyjádřili ve vysílání CNN Prima NEWS.

Bývalý ředitel odboru hradního protokolu Sklenář nespatřuje větší problém v opatrném přístupu v komentování prezidentova zdravotního stavu ze strany Kanceláře prezidenta republiky. „Je to běžný postup,“ uvedl znalec, jenž na Hradě působil s přestávkami mezi lety 1993 až 2015. Zároveň je přesvědčen, že Pavel na svém životním stylu nic nezmění.

ČTĚTE DÁLE: Prezident Pavel se zranil při jízdě na motorce. Skončil v nemocnici, zranění nejsou vážná

Kazbunda popsal způsob fungování prezidentovy ochranky, která je vycvičená na různé situace a má speciální dovednosti včetně jízdy na motorce. Jako člověk z bezpečnostního prostředí by preferoval, pokud by prezident raději namísto motorky jezdil opancéřovaným autem. „Zakázat mu to ale nejde,“ konstatoval. Jízdu na motorce vidí jako nebezpečnou, ale předpokládá, že každý motorkář včetně prezidenta dokáže vyhodnotit případná rizika. „Každý motorkář někdy upadl a kdo neupadl, toho to ještě čeká,“ konstatoval expert.

Pavlův styl života i výkon funkce musíme podle Kazbundy jako veřejnost respektovat. „Buďme rádi, že se prezident snaží žít i svůj život a ne jen vykonávat funkci,“ uzavřel optimisticky.

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si krátké pozorování v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v Praze. Na síti X to ve čtvrtek večer oznámila prezidentská kancelář.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Musíme zastavit válku na Ukrajině a řešit uspořádání, řekl Pavel. Později svá slova korigoval

Tagy: