Musíme zastavit válku na Ukrajině a řešit uspořádání, řekl Pavel. Později svá slova korigoval

Český prezident Petr Pavel poskytl rozhovor britské televizi Sky News.

Petr Pavel: Musíme zastavit válku na Ukrajině

Je nutné zastavit válku a debatovat o budoucím uspořádání. To jsou slova prezidenta Petra Pavla v rozhovoru pro britskou televizi Sky News. Později však svá slova korigoval. Tuzemská opozice v čele s expremiérem Andrejem Babišem (ANO) se ale jeho vyjádření rychle chytla. Kupříkladu Babiš se ozval s tím, že on sám po mírovém řešení volá už rok a půl.

„Potřebujeme zastavit válku a začít debatovat o budoucím uspořádání,“ prohlásil pro Sky News český prezident. Dodal, že je nutné „být realistou“ a že by také bylo naivní si myslet, že Ukrajina v brzké době získá zpět kontrolu nad svým územím, které aktuálně okupují Rusové.

ČTĚTE TAKÉ: Černochová: Situace na Ukrajině není dobrá, ve hře je jednání o míru. Zmínila i chyby Západu

Pavel zároveň zmínil, že sice může dojít na kompromis, ale ne bez souhlasu Ukrajiny, Ruska a také zemí, které budou mírovou dohodu garantovat. Na druhou stranu Pavel mluvil také o neutuchající podpoře Západu Ukrajině, ale varoval, že Západ nesmí být opatrný ve své podpoře.

Kromě toho také uvedl, že myšlenku francouzského prezidenta Emmanuela Macrona vyslat vojáky Severoatlantické aliance na Ukrajinu považuje za neproveditelnou. V takovém případě by totiž došlo na zahájení konfliktu NATO s Ruskem, což si dle slov Pavla „nikdo v Evropě nepřeje“.

Babiš: Po míru volám rok a půl

Jeho vyjádření se rychle chytil například expremiér Andrej Babiš. „Rok a půl říkám, že je třeba pokusit se zastavit boje a začít jednat. Ukrajina každým dnem přichází o další části území a hlavně tam umírají lidé. Jsem rád, že se na tom konečně shodneme i s panem prezidentem. Jen nevím, co teď budou říkat všichni ti, kteří za takový názor dosud kreslili na tváře ruské vlajky a mluvili o kolaborantech,“ napsal na sociální síti X šéf hnutí ANO.

Stojí za připomenutí, že Babiš během prezidentských voleb, ve kterých kandidoval právě proti Pavlovi, zaujal také sloganem, na kterém téma míru na Ukrajině hojně využíval vůči svému oponentovi. „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat, ne voják,“ stálo na Babišových billboardech s odkazem nejen na válku na Ukrajině, ale také na Pavlovu minulost v armádě.

Pavel: Válka a hledání řešení k míru se nevylučují

Hlava státu později svá slova korigovala. „Prezident Petr Pavel dlouhodobě zdůrazňuje potřebu podporovat Ukrajinu všemi prostředky v souladu s mezinárodním právem. Součástí této legitimní podpory je i navýšení dodávek munice a vojenského vybavení na Ukrajinu – mimo jiné cestou české muniční iniciativy. Rusko samo má podle něj v rukou okamžité ukončení konfliktu. Nemá o něj ale zájem, dokud bude mít naději na naplnění svých cílů – tedy ovládnutí Ukrajiny, odstranění demokraticky zvolené vlády a demilitarizace suverénní země. I proto je podpora Ukrajiny tak důležitá i pro nás,“ sdělil CNN Prima NEWS tiskový mluvčí prezidenta Vojtěch Šeliga.

Doplnil, že podle Pavla vojenská podpora Ukrajiny nevylučuje hledání řešení, jak ukončit konflikt. „Naopak, to musí probíhat souběžně, aby i Rusko pochopilo, že vojenské řešení neexistuje. Zároveň musí platit, že jakékoli budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny při zohlednění jejích základních zájmů. I proto prezident Pavel přijal pozvání ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na červnovou konferenci o míru na Ukrajině,“ pokračoval Šeliga.

Tagy: