Ukrajina je od vítězství daleko, Rusko peníze má. Realita politiky šokuje, říká polský generál

Válečnou situaci hodnotím jako velmi špatnou a pro Polsko velmi nebezpečnou, řekl o konfliktu na Ukrajině náčelník generálního štábu polské armády generál Rajmund Andrzejczak během strategické debaty na Úřadu národní bezpečnosti. Podle něj bude mít Rusko i nadále peníze na to, aby financovalo válku.

„Válka není vojenská záležitost,“ míní Andrzejczak. Podle něj vždy byla a je politikou. „Nic nenasvědčuje tomu, že by se to mělo změnit. Má ve svých rysech zásadní množství ekonomických faktorů: financování, infrastrukturu, společenské problémy, technologii, výrobu potravin a celou řadu dalších otázek, které je třeba zařadit do této škatulky, abychom porozuměli válce,“ popsal Andrzejczak podle webu dorzeczy.pl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavel u raketometu Přemysl, Rusům poslal ostrý vzkaz. Je to hrdina, velebí ho starosta Dnipra

Válku na Ukrajině prý vidí právě politickou optikou. „A bohužel to nevypadá dobře. Nic nenasvědčuje tomu, že by Rusko v krátkém plánovacím horizontu jednoho až dvou let nemělo na válku peníze,“ zdůraznil náčelník generálního štábu polské armády s tím, že dynamika výdajů, účinnost sankcí nebo celá ekonomická situace naznačují, že Rusko peníze na válku mít bude.

Naopak Ukrajina má podle něj obrovské finanční problémy. „Víme, kolik měsíčně potřebuje. Víme, jaká je pomoc celého Západu a také, jaká je v této oblasti polská pomoc. Měli bychom být významnou inspirací. Rychlost úbytku ve finanční oblasti podle mého názoru vychází v neprospěch Ukrajiny,“ podotkl Andrzejczak.

Upozornil také, že v blízké budoucnosti nic nenasvědčuje tomu, že by se Ukrajinci, kteří uprchli před válkou, vrátili domů a zahájili proces obnovy země. Červencový summit NATO v litevském Vilniusu bude podle něj spíše summitem důvěryhodnosti, a to nejen NATO, ale celého Západu. „Pokud nevyužijeme této příležitosti a neprokážeme odhodlání, nedáme Ukrajině šanci vybudovat si bezpečnou budoucnost,“ zdůraznil.

„Hodnotím tuto bezpečnostní situaci jako velmi špatnou, velmi nebezpečnou pro Polsko,“ podotkl náčelník generálního štábu polské armády. „My prostě nemáme munici. Průmysl není připraven poslat na Ukrajinu vybavení, ale ani doplnit naše zásoby, které se tenčí,“ sdělil. Západní představitelé si podle něj neuvědomují, že Ukrajina je od vítězství ve válce s Ruskem velmi daleko. „Perspektiva hodnocení hrozby bez jakéhokoli přikrašlování je pro mnohé stále překvapivá a šokující,“ řekl Andrzejczak.

Tagy:
válka Polsko NATO Ukrajina Rusko Vilnius generální štáb ruská invaze na Ukrajinu Polská armáda Rajmund Andrzejczak