Tvrdý zásah ruské flotile na Krymu, hlásí Ukrajina. Prigožin tlačí Kreml k ústupu

Vůdce Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin přesvědčuje Kreml, aby přešel do defenzivy na východě Ukrajiny. V rozhovoru s vojenským blogerem napojeným na Kreml dle webu The Kyiv Independent uvedl, že ukrajinská protiofenzíva by mohla proběhnout před 15. květnem, ale že ruská armáda s přípravou na odražení útoků nespěchá. Rusko ostřeluje Ukrajinu nově vyrobenými raketami. Mluvčí letectva Jurij Ihnat konstatoval, že jde o střely vyrobené loni na podzim nebo v zimě. Prezident Petr Pavel bude prosazovat, aby rozhovory o vstupu Ukrajiny do EU začaly do konce letošního roku. Ukrajinské drony zničily sklad paliva ruské Černomořské flotily. Ruské síly ostřelují Dněpropetrovskou oblast.

Vůdce Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin se obává protiútoků obranných sil v Bachmutu. Navíc pohrozil, že své žoldáky z města stáhne, pokud mu ruské velení neposkytne více munice. Podle webu Unian to v nové zprávě uvedli analytici z Institutu pro studium války (ISW). Prigožin je prý přesvědčen, že ukrajinská protiofenzíva by mohla začít před 15. květnem. Zároveň se ruské velení podle něj vůbec nepřipravuje na odražení útoků. Tématu se věnuje i web The Kyiv Independent.

Podle Prigožina by navíc Vagnerova skupina mohla brzy přestat existovat. Uvedla to agentura Reuters, která ale zároveň poznamenává, že není jasné, jak vážně Prigožin své tvrzení myslel. V tomto týdnu už například jednou svá slova o situaci v Bachmutu označil za vtip. Vyjádření šéfa vagnerovců, který se opakovaně dostává do sporů s vedením ruské armády, v pátek na sociálních sítích zveřejnil jeden z ruských válečných blogerů.

ČTĚTE TAKÉ: Dojatá Čaputová objala ukrajinskou holčičku. Prezidentku okouzlila slovy o jejích dcerách

Rusko údajně používá k úderům na Ukrajinu rakety vyrobené loni na podzim nebo v zimě, uvedl ve státní televizi mluvčí letectva Jurij Ihnat. Ihnat dodal, že Rusko rakety stále má a také je nadále vyrábí, i když pomalým tempem. Poté, co Rusko v noci na 30. dubna ostřelovalo Dněpropetrovskou oblast dělostřelectvem, bylo ve městě Nikopol poškozeno nejméně sedm soukromých domů, informoval na Telegramu gubernátor oblasti Serhij Lysak.

Ruská flotila má problém

Šéf ruské okupační vlády v Sevastopolu prohlásil, že sobotní útok dronů způsobil požár palivové nádrže v Kozačském zálivu v Ruskem okupovaném Sevastopolu. „Podle předběžných informací byl požár způsoben zásahem bezpilotního letadla,“ napsal Michail Razvozhajev na Telegramu. Informoval o tom web The Kyiv Independent. Ukrajinský generální štáb následně v neděli informoval, že rozsáhlý požár zničil nádrž na ropné produkty o celkové kapacitě asi 40 tisíc tun. Ropný sklad dodával palivo lodím ruské Černomořské flotily, které podnikaly raketové údery na města Ukrajiny.

Prezident Petr Pavel bude prosazovat, aby rozhovory o vstupu Ukrajiny do Evropské unie začaly do konce letošního roku. Svému ukrajinskému protějšku to řekl během nečekané návštěvy válkou zmítané země. Členství Ukrajiny v EU a NATO není podle Pavla otázkou „jestli“, ale „kdy“, uvedl na Twitteru. Česko má podle něj připravených šest klíčových projektů pro spolupráci, u nichž bude brzy možné provést nejen transfer technologií, ale i výroby na Ukrajinu. Další projekty se týkají pěti oblastí klíčových pro rekonstrukci Ukrajiny, jde o zdravotnictví, energetiku, dopravní infrastrukturu, vodní hospodářství a bydlení.

Putin označil za prioritu Moskvy úplnou integraci ruskými silami ovládnutých území na Ukrajině do Ruské federace. Informovala o tom agentura TASS. Rusko už loni v září prohlásilo čtyři ukrajinské regiony za součást země. Západ ale tento pokus o anexi dalšího ukrajinského území odsoudil a mezinárodní společenství dotčené oblasti dál považuje za součást Ukrajiny.

Tagy: