Moje paměť je v pořádku, tvrdil Biden. Vzápětí si spletl prezidenta sousední země

Joe Biden podle očekávání jasně vyhrál demokratické primárky v Jižní Karolíně.

Biden je pod palbou kritiky kvůli své paměti

Americký prezident schytává ze všech stran kritiku kvůli svým výpadkům paměti. Podle něj ji však má v pořádku. Podle republikánské uchazečky o úřad prezidenta Nikki Haleyové bude podzimní bitva o Bílý dům soubojem pomatených starců Bidena a Trumpa.

Naposledy se o Bidenově pošramocené paměti zmínil zvláštní vyšetřovatel Robert Hur. Stalo se tak ve zprávě o tom, jak prezident nakládal s tajnými dokumenty. Biden se následně poněkud podrážděně hájil před novináři. „Dokonce je tam zmínka, že si nepamatuji, kdy můj syn zemřel. Jak se sakra odvažují něco takového říct? Nepotřebuji, aby mi někdo připomínal, kdy zemřel,“ ohradil se Biden.

ČTĚTĚ TAKÉ: Izrael to přehání, řekl Biden. Pak zuřil kvůli slovům o synově smrti a kritice paměti

Prezident pak čelil celé smršti otázek na toto téma. „Moje paměť je v pořádku. Podívejte se, co jsem udělal za dobu, co jsem prezidentem,“ bránil se prezident.

„Říkají, že jste příliš starý. Pane prezidente, v prosinci jste mi řekl, že věříte, že existuje mnoho dalších demokratů, kteří by mohli porazit Donalda Trumpa. Tak proč byste to teď měl být vy?“ zeptala se Bidena na tiskové konferenci jedna z reportérek.

„Protože jsem nejkvalifikovanější osoba v této zemi, abych byl prezidentem Spojených států,“ odpověděl Biden. Na stejné tiskové konferenci se však dopustil další nepřesnosti, když řekl, že Sísí je prezidentem Mexika. Abd al-Fattáh as-Sísí je však hlavou Egypta. Nedávno také zaměnil bývalé německé kancléře Merkelovou a Kohla.

Podle republikánské uchazečky na post prezidenta Nikki Haleyové bude souboj Trumpa a Bidena soubojem pomatených starců, kteří by měli pravidelně testovat své duševní síly. Trump tvrdí, že tak nedávno učinil. „Řekl jsem doktorovi, aby mi udělal kognitivní test. A já jsem zaválel,“ řekl bývalý americký prezident Donald Trump.

I když mají Trump i Biden nominace téměř jisté, jejich zdravotní stav možná některé voliče odradí a k volbám nepřijdou vůbec.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Biden zvítězil v primárkách v Jižní Karolíně. Jsem připraven opět porazit Trumpa, míní

Tagy: