Biden předával diplomy, pak se zřítil k zemi. Pomáhala mu ochranka, pád zachytily kamery

Joe Biden upadl při předávání diplomů na promoci kadetů letecké akademie v Coloradu.

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek zakopl a upadl při předávání diplomů na promoci kadetů letecké akademie v Coloradu. Příslušníci letectva a ochranka prezidentovi vzápětí pomohli vstát, načež se bez asistence vrátil ke svému sedadlu. Moment zachytily televizní kamery.

Před svým pádem si Biden potřásl rukou s každým z 921 absolventů, což trvalo přibližně hodinu a půl. „Když si podával ruce, byl na pódiu pytel s pískem,“ vysvětlil šéf tiskového oddělení Bílého domu Ben LaBolt.

ČTĚTE TAKÉ: Kiks při zahájení kampaně. DeSantis rozjel své tažení rozpačitě, Trump se mu vysmíval

Ve zprávě z tiskového střediska Bílého domu pak stálo, že Biden při pohybu na pódiu zakopl právě o černý pytel s pískem. Na záběrech je vidět, že prezident po pádu zřejmě poukazoval právě na tento pytel. Bílý dům po incidentu také uvedl, že prezident je v pořádku.

Osmdesátiletý Biden je nejstarším prezidentem v historii Spojených států. V minulosti upadl při projížďce na kole či na schodech do letadla.

Jeho kritici tvrdí, že je příliš starý na to, aby se ucházel o druhé funkční období. V případě volebního vítězství by mu na začátku druhého funkčního období bylo 82 let a průzkumy veřejného mínění naznačují, že většina amerických voličů má ohledně jeho pokročilého věku obavy.

V příštích prezidentských volbách v roce 2024 by se demokratický prezident přitom mohl znovu utkat s republikánským exprezidentem Donaldem Trumpem, který je jen o čtyři roky mladší.

Tagy: