Mám rakovinu, šokoval Biden v projevu o změně klimatu. Bílý dům musel jeho slova vysvětlit

Americký prezident Joe Biden

Biden si zasloužil o debakl. V Saúdské Arábii neuspěl s jednáním

Obavy o zdraví amerického prezidenta Joe Bidena prohloubil tentokrát on sám. Web The New York Post upozornil na jeho středeční projev, ve kterém uvedl, že má rakovinu kůže. Bílý dům později prezidentova slova upřesnil s tím, že si nezhoubné kožní nádory nechal v minulosti odstranit.

Prezident se při projevu o globálním oteplování, v němž popsal emise z ropných rafinerií, dostal až k tématu svého zdraví. Zmínil, že on sám vyrůstal ve státě Delaware, který po dlouhou dobu eviduje nejvyšší míru rakoviny v zemi.

„To je důvod, proč já a zatraceně mnoho dalších lidí, se kterými jsem vyrůstal, má rakovinu, a proč měl Delaware po dlouhou dobu nejvyšší míru rakoviny v zemi,“ řekl Biden. To u posluchačů vzbudilo mnoho otázek, píše web The New York Post.

Lékař popsal detaily

Mluvčí Bílého domu Andrew Bates pak argumentoval tím, že americký prezident si před nástupem do funkce nechal odstranit „nemelanomovou“ rakovinu kůže. Není však jasné, proč se Biden rozhodl pro popis své zkušenosti s rakovinou použít přítomný čas.

Novinář Michael Malice komentoval Bidenova slova rýpnutím: „Nebojte se, že má Joe Biden rakovinu, je ženatý s doktorkou,“ řekl jízlivě. První dáma totiž podle některých kritiků dává svůj titul ráda na odiv. Titul ale získala z pedagogiky.

Rakovina kůže je velmi častá, zejména u starších lidí, kteří se v mládí dostatečně nechránili. V časné fázi je však relativně dobře léčitelná. Kevin O'Connor, Bidenův lékař, navíc vydal v loňském roce zdravotní zprávu, ve které se o prezidentovi nehovoří jako o člověku, který by v současnosti trpěl nějakou vážnou nemocí.

„Je dobře známo, že prezident Biden trávil v mládí hodně času na slunci,“ uvedl však O'Connor o svém pacientovi. Před nástupem do prezidentského úřadu mu opravdu bylo odstraněno několik nezhoubných kožních nádorů.

Tagy:
zdraví americký prezident Bílý dům Joe Biden rakovina kůže Jill Bidenová Delaware Kongres Spojených států amerických New York Post