Biden k Chauvinovi: Byla to vražda za bílého dne, rasismus je skvrnou na duši národa

Ihned poté, co byl bývalý policista Derek Chauvin uznán vinným z vraždy Afroameričana George Floyda, volal rodině zesnulého muže americký prezident Joe Biden. Spolu s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou mluvili s Floydovým bratrem Philonisem. Ve veřejném prohlášení poté Biden mluvil o „vraždě za bílého dne a skvrně na duši Američanů“. Chauvin byl v úterý večer středoevropského času prohlášen vinným za vraždu druhého stupně, vraždu třetího stupně a zabití druhého stupně.

„Byla to vražda za bílého dne. Vražda, která strhla lidem klapky z očí, aby celý svět viděl systémový rasismus, skvrnu na duši našeho národa,“ řekl Biden ve veřejném projevu. Verdikt je podle něj krokem ke spravedlnosti v USA.

Viceprezidentka Kamala Harrisová řekla, že Amerika nejednou cítí úlevu. „Přesto nám to nepomůže ubrat na bolesti. Tento verdikt nás přivádí o krok blíž spravedlnosti, ale ještě nás čeká práce. Stále musíme reformovat systém,“ prohlásila.

Biden s manželkou telefonovali ihned po verdiktu

Biden telefonoval s rodinou Floydových ihned po vynesení rozsudku. „Prezident mluvil s guvernérem Minnesoty Timem Walzem. Poté se s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a první dámou Jill Bidenovou spojili s Philonisem Floydem, píše americká CNN a agentura AFP. Hovory měly probíhat z Oválné pracovny. Soudní proces sledovala hlava státu ze soukromé jídelny. Veřejné prohlášení plánoval až v pozdějších hodinách.

Telefonát poté na Twitteru zveřejnil advokát rodiny Floydových Ben Crump. „Víme, že existuje spravedlnost. Slibuji, že Georgovo dědictví zůstane nedotčené. Teď se naše společnost začne měnit,“ sdělil Biden.

Chování celé rodiny označil za neuvěřitelné. „Přál bych si být s vámi, abych vás mohl obejmout,“ pokračoval prezident. Harrisová ocenila odhodlání, sílu a trpělivost všech, kteří netrpělivě čekali na rozsudek „Věřím, že s prezidentem, kterého máme, uděláme z této tragédie něco dobrého, co nám všem pomůže,“ sdělila viceprezidentka.

Biden také ztratil člena rodiny, soucítí Floyd

Biden se k procesu s bývalým minneapoliským policistou Derekem Chauvinem vyjádřil už dříve. Řekl, že se modlí za spravedlivý výsledek. To samé sdělil také Flydovým příbuzným. „Poznal jsem Georgeovu rodinu,“ řekl Biden novinářům a poznamenal, že má na mysli mimo jiné Floydovu dceru a bratra. „Mohu si jen představit, jaký tlak a úzkost pociťují,“ dodal.

Biden rodině zavolal poté, co se porota odebrala k jednáním. Řekl, že by se o telefonátu veřejně nezmiňoval, kdyby s tím nepřišel jeden z Floydových příbuzných. „Jsou dobrá rodina, vyzývají k míru a klidu bez ohledu na to, jaký bude verdikt. Modlím se, aby rozsudek byl správný. Z mého pohledu je to zdrcující,“ řekl americký prezident.

Floydův bratr Philonise Bidenovo jednání ocenil a prohlásil, že prezident „ví, jaké je ztratit blízkého člena rodiny. Jen nám sdělil, že se za nás modlí a doufá že všechno bude v pořádku“. Bidenovi totiž v roce 1972 zahynula při nehodě první manželka Neilia Hunterová, společné s ní zemřela i jejich malá dcera. Nehodu přežili dva synové, Beau v roce 2015 ve svých 46 letech zemřel kvůli nádoru mozku.

Chauvinovi hrozí 75 let ve vězení

Policista Derek Chauvin, který 19 let pracoval pro minneapoliskou policii, byl obviněn z vraždy a ze zabití. Vinu odmítal. Porota projednávala rozsudek více než deset hodin. Nakonec byl Chauvin shledán vinným z neúmyslné vraždy druhého stupně, vraždy třetího stupně a zabití druhého stupně. Celkem mu hrozí až 75 let za mřížemi.

Při čtení rozsudku byl v soudní síni přítomen bratr oběti Philonise Floyd. Ten před jeho přečtením pro CNN uvedl, že ať se porota rozhodne jakkoliv, bude se jednat o historickou událost.

Tagy: