Vlivný komentátor: Biden může zemřít během dalšího mandátu. Měl by mít jiného viceprezidenta

Pozice viceprezidenta USA už roky nebyla tak důležitá. Vzhledem k pokročilému věku Joea Bidena i Donalda Trumpa by se po letošních volbách mohl vyhoupnout do čela státu. Trumpův seznam možných viceprezidentů je dlouhý. Biden má Kamalu Harrisovou, podle časopisu Time by ji ale měl vyměnit.

Viceprezident USA má dvě hlavní ústavní pravomoci. Tou první je možnost hlasovat v Senátu a rozhodnout tak  případnou patovovou situaci v horní komoře Kongresu. Mnohem důležitější pravomocí, kterou přitom viceprezident jen zřídkakdy naplní, je vykonávat funkci hlavy státu v případě, že tak prezident sám činit nemůže. K tomu může dojít tehdy, když šéf Bílého domu těžce onemocní nebo zemře.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Z „padoucha“ Trumpa je hrdina. Většina voličů už na jeho funkci vzpomíná pozitivně, píše CNN

Do letošních prezidentských voleb jdou ovšem dva kandidáti ve velmi pokročilém věku. Trumpovi bude v době voleb 78 let, Bidenovi už dokonce 81 let. Riziko, že se během jejich mandátu něco „pokazí“, je proto relativně vysoké.

Zvláště v případě Bidena se už delší dobu spekuluje o tom, jestli bude schopný po duševní i fyzické stránce vykonávat další mandát. Jeho přeřeky a přešlapy se přece jen neustále kupí. Časopis Time dokonce představil chmurnou vizi, v níž tvrdí, že během svého druhého mandátu s 33procentní šancí zemře.

Hledá se náhradník

„Pokud bude Biden znovu zvolen, je šance jedna ku třem, že viceprezident převezme jeho funkci před lednem 2029,“ napsal v komentáři Benn Steil.

Podle něj nebyly USA v takové situaci od druhé světové války, kdy vládl zemi těžce nemocný Franklin Delano Roosevelt. Ten na poslední chvíli změnil viceprezidenta, jímž se stal Harry Truman, který pak po Rooseveltově smrti skutečně nastoupil do úřadu. A podobnou změnu by podle Steila měl udělat i Biden. Podobnou myšlenku nadhodil i list Washington Post.

„Nic nenasvědčuje tomu, že by si Kamala Harrisová během tří let v Bílém domě vytvořila nějaké pevné a rozpoznatelné přesvědčení o roli Ameriky ve světě nebo o tom, jak by měl Washington vykonávat globální vůdcovství. Stejně tak je důležité, že se jí velmi těžko dařilo zaujmout veřejnost v jakémkoli aspektu politiky, a to i v těch oblastech, jako jsou občanská práva a imigrace, o které se aktivně zajímala nebo v nich hrála významnou roli,“ kritizoval Steil.

Mnohem viditelnější než Harrisová je kupříkladu americký ministr zahraničí Antony Blinken, který je předním americkým diplomatem na poli ukrajinské i izraelské války.

„Joe Biden dluží národu, aby v roce 2024 provedl změnu na pozici viceprezidenta. V jeho kabinetu, v Kongresu i mimo vládu je k tomu více než dostatek talentů,“ uvádí komentář časopisu Time. Nic však v současnosti nenasvědčuje tomu, že by Biden zvolil někoho jiného než Harrisovou.

Ani u Trumpa ale není o viceprezidentovi rozhodnuto. Exprezidentův někdejší viceprezident Mike Pence se s republikánským kandidátem rozkmotřil a Trump tak musí hledat náhradníka. Dost možná už je rozhodnuto, jenže Trump konkrétní jméno nikomu nesdělil a média tak musejí spekulovat.

Podle americké CNN jsou na stole i Trumpovi konkurenti z prezidentského souboje – například floridský guvernér Ron DeSantis nebo výstřední podnikatel Vivek Ramaswamy. Mnohem spíše ale Trump představí méně známé jméno.

Ve hře je kupříkladu senátor Tim Scott, guvernér Severní Dakoty Doug Burgum, republikánka Elise Stefaniková s českými a italskými kořeny nebo významný kritik pomoci pro Ukrajinu James David Vance. Jak je ale Trumpovým zvykem, exprezident vytáhne z klobouku možná ještě nějaké další jméno.

Tagy:
smrt prezident Joe Biden volby viceprezident Mike Pence USA Donald Trump Kamala Harrisová Americké volby 2024