Dodávky stíhaček blokovat nebudeme, slíbil Biden Zelenskému. Oznámil další vojenskou pomoc

Americký prezident Joe Biden oznámil nový balík vojenské pomoci Ukrajině, když se v Hirošimě na okraj summitu skupiny G7 setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž Biden zmínil poskytnutí dodatečné munice, dělostřelectva a obrněných vozidel. Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že jeho země v létě zahájí výcvik ukrajinských pilotů.

„Stojíme za Ukrajinou a nikam neodcházíme,“ řekl podle agentury AP Biden, čímž potvrzoval poselství zahrnuté ve společných prohlášeních summitu. „Jsme velmi vděční. Nikdy to nezapomeneme,“ odpověděl Zelenskyj.

Podle dřívějších informací Washington hodnotu nové podpory odhadoval na 375 milionů dolarů (přes osm miliard Kč). Spojené státy od loňské ruské invaze připravily pro Ukrajinu desítky balíků vojenského vybavení a na pomoc napadené zemi vynaložily desítky miliard dolarů. Přesnou hodnotu vojenské pomoci je však obtížné stanovit, neboť přichází v různých formách, navíc americké ministerstvo obrany tento týden přiznalo chybu ve svém účetnictví. Cenu vybavení poskytnutého Kyjevu nadhodnotilo nejméně o tři miliardy dolarů.

ČTĚTE TAKÉ KOMENTÁŘ: Spláchli jste svůj hlas do kanálu? Tak si nestěžujte na Fialu!

Možná ještě významnější než Bidenem oznámená dodávka zbraní je pro Ukrajinu rozhodnutí Washingtonu neblokovat dodávky stíhaček F-16, které Kyjev dlouhodobě od západních zemí požaduje. Biden toto stanovisko podle Bílého domu v pátek oznámil partnerům s tím, že USA se chtějí také podílet na výcviku ukrajinských pilotů na těchto strojích.

„Spojené státy dál dělají vše, co mohou pro posílení ukrajinské schopnosti bránit se,“ řekl americký prezident v souvislosti se změnou postoje kolem poskytnutí amerických stíhaček. Žádná země zatím neoznámila, že se chystá své F-16 Kyjevu předat, rozhodnutí USA je však vnímáno jako zásadní zlom, neboť Ukrajina stíhačky nemůže využívat bez souhlasu Washingtonu.

Výcvik ukrajinských pilotů už dříve oznámila Británie a premiér Sunak na tiskové konferenci uvedl, že tento proces začne během léta. Cílem je „podpořit ukrajinské letectvo tím, co potřebuje do budoucna,“ řekl ministerský předseda.

Británie sama letouny F-16 nepoužívá, staví se však do popředí vznikající evropské „koalice zemí, které chtějí Kyjevu západní stroje zajistit. Potenciálními dodavateli jsou Nizozemsko nebo Dánsko.

Tagy: