Biden vybral na večírku s hvězdami miliony dolarů. Trump je oranžový Caesar, zaznělo na akci

Jakmile americký prezident Joe Biden dokončil jednání na summitu skupiny G7 v Itálii, zamířil do Los Angeles, kde v noci na neděli vystoupil na hvězdně obsazeném večírku pro sponzory své volební kampaně. Za účasti herců George Clooneyho či Julie Robertsové vybral přes 30 milionů dolarů (skoro 700 milionů korun), uvedl jeho štáb. Program byl plný vtipů a kritických narážek na Bidenova soupeře a předchůdce Donalda Trumpa.

Agentura Bloomberg poznamenala, že šéf Bílého domu má před volbami podporu mnoha hollywoodských hvězd včetně Roberta De Nira nebo Marka Hamilla, zatímco režisér Steven Spielberg je do kampaně přímo zapojený. „Slavní herci, hudebníci a další lákají sponzory, aby přispěli na Bidenovu snahu o znovuzvolení, ovšem není mnoho důkazů o tom, že by nadchli své fanoušky, aby jej také podporovali," dodává.

ČTĚTE TAKÉ: Zelenskyj je nejlepší obchodník všech dob, řekl Trump Musí se to zastavit, dodal. Neřekl však, co

Částka vybraná při večírku v divadle Peacock Theatre je největším výtěžkem na jediné akci v dějinách Demokratické strany, napsal deník Los Angeles Times. Uvedený prostor pojme přes 7 000 diváků a návštěvníci v sobotu za vstupenky dávali až 500 000 dolarů. Za tuto sumu měli nárok na místa blízko pódia, fotku s Bidenem a jeho předchůdcem z let 2009 až 2017 Barackem Obamou a vstup na after-party.

Kromě Clooneyho a Robertsové přišli Bidena podpořit herci Jason Bateman a Kathryn Hahnová, na akci zazpívali Sheryl Lee Ralphová a Jack Black. Kampaň exprezidenta Trumpa, kterého se chystá do listopadových voleb nominovat Republikánská strana, večírek kritizovala jako setkání „elitářských hollywoodských celebrit“.

Komik Jimmy Kimmel, který byl jedním z vystupujících, Trumpa při moderování označil za „oranžového Julia Caesara“. Podle Los Angeles Times oba muži i americká první dáma Jill Bidenová opakovaně útočili na republikánského exprezidenta, přičemž vystupňovali rétoriku, se kterou se dosud běžně v kampani prezentovali.

„Mohl jsem nic nedělat a byl bych lepší než on,“ řekl o Trumpovi Biden. Zopakoval své tvrzení, že USA pod jeho vedením mají „nejlepší ekonomiku na světě“ a prohlásil, že lidé by si měli vzpomenout, jaké to bylo, když byl v Bílém domě Trump. Připomenul například jeho vyjádření z počátku pandemie o možnosti hubit koronavirus injekcemi dezinfekce a dodal: „U něj to zabralo, pro jeho barvu vlasů“.

Podobné večírky jsou v USA běžnou součástí předvolebních kampaní, při kterých dvě hlavní politické strany hospodaří se stovkami milionů dolarů. Jsou příležitostí pro mecenáše stran setkat se s kandidáty, kteří zase s dárci sdílí své plány. Trump nedávno na podobné akci v Silicon Valley podle svého týmu vybral přes 12 milionů dolarů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zmatený Biden na setkání lídrů G7. Situaci zachraňovala italská premiérka

Tagy: