Bílé peklo. Sněhová bouře v USA zabila desítky lidí, někteří zemřeli uvězněni v autech

Nejméně 28 osob zemřelo v americkém státě New York poté, co kraj kolem města Buffala postihla sněhová bouře nevídaných rozměrů. Někteří lidé byli ve svých autech uvězněni více než dva dny, než se je z bílého pekla povedlo vysvobodit. Jiní se už ven živí nedostali. Celkově živel připravil po celých Spojených státech o život nejméně 56 lidí.

Bouře, jakou prý místní nepamatují, proletěla Spojenými státy od Kanady až k mexickým hranicím. Na celém území USA připravila o život již 56 lidí, obyvatelům rozsáhlých oblastí připravila nejhorší možné Vánoce.

„Mé srdce je s těmi, kteří přišli o své nejbližší,“ vzkázal americký prezident Joe Biden, který pro postižené oblasti aktivoval federální pomoc.

Jindy malebné sváteční dny se změnily v naprostý horor. Desítky tisíc Američanů zůstaly kvůli „blizardu století“ bez proudu, mnozí další skončili ještě hůř – zavátí smrtící sněhovou duchnou, z níž se bez pomoci nedalo dostat ven.

„Taková bouře přijde jednou za generaci,“ uvedl zástupce erijské krajské správy Mark Poloncarz. „Obávám se, že úplný rozměr téhle katastrofy ještě neznáme.“

Mnoho lidí podle něj zemřelo na následky srdečních problémů při odhazování sněhu, jiní byli nalezeni bez známek života uvěznění ve svých vozidlech.

Smutných příběhů je bezpočet.

Guvernérka Kathy Hochulová přirovnala situaci ve státě New York k válečné zóně. Pohled na auta zaklíněná do navátých sněhových vrstev ji šokoval. Ve vysokých závějích navíc uvízla i spousta zdravotnických, záchranářských a policejních vozů, které se vydaly na pomoc obyvatelům v nouzi.

Těmi byli třeba Santiagovi, rodina s několika malými dětmi. Během nedělního rána zůstali v autě izolováni od světa na děsivých jedenáct hodin.

„Cítil jsem absolutní bezmoc,“ přiznal Zila Santiago pro CBS News. „Naštěstí se nám podařilo udržet motor v chodu, takže jsme nezmrzli. Pokoušel jsem se před dětmi působit klidně, hráli jsme různé hry. Ale byla to hrůza.“

Za všechno neštěstí navíc nemůže jen zuřící živel. Třeba nejmenovaný majitel obchodu ve východním Buffalu v rozhovoru pro britskou stanici BBC prozradil, že tíživé situace využili zloději. Zatímco venku řádila bouře, pustili se v jeho podniku do rabování.

„Vzali všechno. Od hraček až po elektroniku,“ řekl.

Majitel obchodu odhadoval, že jej zloději připravili o zboží v hodnotě kolem 50 tisíc dolarů. Policii prý volal, dostalo se mu však odpovědi, že uniformované složky mají během bouře jiné starosti, mimo jiné záchranu starších a nemohoucích.

Krutá vánoční kalamita brala skutečně mnohem víc než jen majetek. V příštích dnech se sice má situace pomalu zlepšovat, už teď je ovšem jasné, že celková bilance bude děsivá.

Na následky bouře se umíralo i ve státech Vermont, Ohio, Wisconsin, Kansas a Colorado, teplota na některých místech klesla až k −45 stupňům Celsia. I na jindy slunečné Floridě byla taková zima, že ze stromů padali ztuhlí podchlazení studenokrevní leguáni.

Tagy: